Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit is waarom (vaker) samen eten een goed idee is

Samen eten lijkt een ‘simpele dagelijkse bezigheid’, maar dat is het helemaal niet. En komt in vele huishoudens (guilty!) niet eens dagelijks voor, want je eet onderweg, op werk of na het sporten. In Aziatische culturen is men niets anders gewend: eten doe je samen. En het liefst zo vaak mogelijk...

Dit is waarom (vaker) samen eten een goed idee is

Samen eten lijkt een ‘simpele dagelijkse bezigheid’, maar dat is het helemaal niet. En komt in vele huishoudens (guilty!) niet eens dagelijks voor, want je eet onderweg, op werk of na het sporten. In Aziatische culturen is men niets anders gewend: eten doe je samen. En het liefst zo vaak mogelijk, want het doet een mens goed. 

Met Pasen nog geen plannen? Maak er een sociaal en gezellig eetfestijn van, met familie en/of vrienden. Waarom? Je bent vrij, (alleen) thuiszitten is zonde én – belangrijk – omdat het bijdraagt aan je persoonlijke geluksgevoel.

Uit recent onderzoek van het Britse Oxford Economics in opdracht van supermarktketen Sainsbury's is gebleken dat 'sociaal eten een belangrijke rol speelt in het bevorderen van sociale binding'. De mens is immers een sociaal dier. Het hebben van een brede sociale kring staat voor gezondheid en geluk omdat het sociale en emotionele ondersteuning kan bieden. Niet zo gek dat mensen die sociaal eten (hallo eetclub!) zich gelukkiger voelen. 

"We weten uit eerdere studies dat sociale netwerken belangrijk zijn in de strijd tegen psychische en lichamelijke ziekten. In deze steeds zwaardere tijden, waarin sociale cohesie steeds belangrijker wordt, is het maken van tijd voor en deelname aan gemeenschappelijke maaltijden misschien wel het belangrijkste wat we kunnen doen - zowel voor onze eigen gezondheid en welzijn als voor die van de bredere gemeenschap", aldus Professor Robin Dunbar van de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit van Oxford, betrokken bij het onderzoek. 

Een uitgebreid verslag van professor Robin Dunbar's bevindingen vind je hier.

Een uniek moment

Volgens dr. Anne Fishel – klinisch psycholoog en auteur van het boek Home For Dinner – is “het avondeten misschien wel het enige moment van de dag waarop we kunnen verbinden, en onze individuele bezigheden achter ons kunnen laten. Het is ook een tijd om te ontspannen, onszelf weer op te laden, te lachen, verhalen te vertellen en de ups-and-downs van de dag door te spreken, terwijl je een gevoel ontwikkelt van wie je als familie bent.”

Daarbij: alleen een vorkje prikken is ook maar saai...

Beeld: iStock