Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimde geest, dat is inmiddels bekend. Maar wist je ook dat er meer voordelen aan schoonmaken zijn, op zowel lichamelijk als geestelijk gebied? Hier komt je poetsmotivatie.

Lees ook: Een positieve dag krijg je zo

Je krijgt een betere nachtrust

Uit recent onderzoek van de National Sleep Foundation is gebleken dat maar liefst 75% van de deelnemers beter slaapt wanneer hun beddengoed is verschoond en in een opgemaakt bed stapt. Een opgemaakt bed zorgt voor meer comfort en ontspanning dan slapen in het tegenovergestelde. Hierdoor komt er tijdens je slaap meer serotonine vrij, waardoor je beter slaapt. 

Je wordt gelukkiger

Volgens ander recent onderzoek ervaren vrouwen met rommelige huizen hogere niveaus van stress in hun dagelijks leven. Hoezo? Omdat visuele chaos ervoor zorgt dat het primaire stress hormoon cortisol meer ruimte krijgt. Dat terwijl cortisol juist moet afnemen om je na een lange dag te laten afschakelen. Een opgeruimd huis verlaagt op de lange termijn de kans op depressie.

Je krijgt zin om actief te zijn

Wanneer je de troep vóór bent en je huis opgeruimd houdt, zul je meer tijd over houden voor andere dingen. Daarbij, opruimen en poetsen worden gemotiveerd door dezelfde persoonlijkheidskenmerken als beweging en sport: de drang om endorfine vrij te laten, zelfregulatie en een mind-set voor toekomstige doelen. Daar komt ook de wetenschap bij kijken: uit onderzoeken is gebleken dat de staat van een huis - schoon en rommelvrij of juist het tegenovergestelde - directe impact heeft op het niveau van fit zijn van de bewoners.

Voordelen voor je sociale leven

Tijd vrijmaken voor sociale gelegenheden is vaak moeilijk met onze drukke schema's, zeker als je afspraken buiten de deur plaatsvinden kan dit nog al eens lastig zijn. Wanneer je huis representatief is, is het makkelijker om kennissen en vrienden thuis uit te nodigen. Sterker nog, dan ben je juist blij om je huis te laten zien en intieme gezelschapsverbanden dragen op hun beurt weer bij aan je welzijn. 

Je creativiteit wordt bevorderd

Zoals je hierboven al kon lezen: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Hierdoor heeft je brei meer ruimte voor creativiteit en aandacht. Een opgeruimd en schoon huis kan ook andere delen van je leven versterken, zoals je focus. Rommel zorgt voor chaos en overspoelt je visuele cortex, waardoor ook je respons langzamer wordt.

Je fysieke gezondheid verbeterd

Heb je last van allergieën of ben je regelmatig verkouden? Dan zou je rommelige huis zo maar eens de oorzaak kunnen zijn. Door schoonmaken en poetsen worden bacteriën, virussen en stof verwijderd, ook wel de oorzaken van genoeg kwaaltjes.

Je weet beter wat je hebt

Het bijhouden van je interieurverzorging verlengt het leven van je tapijten, meubels en huishoudelijke apparaten. Zoals Ikea graag zegt: aandacht maakt alles beter. En op de nog langere termijn betekent een goed onderhouden huis ook een betere positie op de woningmarkt.