Door de polder, in het Limburgs heuvellandschap, op de Veluwe of gewoon in het lokale bos: waar dan ook, wandelen doet wonderen. Je loopt de stress en de zorgen er letterlijk uit en er komt frisse lucht bij je lichaam en ziel. Oh, en ook heel fijn: je verbrandt calorieën en traint je gewrichten. 

Lees ook: 5 dingen die je nog niet wist over Chanel no.5

Mocht de motivatie voor die wekelijkse wandeling nog ontbreken na het lezen van bovenstaande zin, dan word je hierbij een extra strohalm aangereikt: door onderzoek gepubliceerd in Proceedings of the National Academy Sciences, een wetenschappelijk tijdschrift, is nu bewezen dat tijdens een wandeling negatieve gedachten plaats maken voor positieve gedachten. 

Dat zit zo: tijdens een wandeling van ongeveer 90 minuten in de natuur wordt de 'neutrale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex vermindert. Met andere worden: het deel van je hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen wordt minder actief.

Kritische nooit hierbij is overigens wel dat je beter een wandeling in een natuurgebied kunt maken dan in de stad. In de stad krijg je veel prikkels door de omgeving en hierdoor wordt het brein - dat al zo actief is - nog meer geprikkeld. Hierdoor kampen mensen in steden met meer psychische problemen dan mensen op het platteland en in dorpen. Hoe meer je in verbinding staat met de natuur - en hoe minder je dus in verbinding staat met drukte, chaos, technologie - hoe creatiever je brein werkt en meer je mentale vermoeidheid af neemt. Misschien dan toch maar dat hutje op de hei?