Dankbaarheid is het stokpaardje van de positieve psychologie. Een van de grondleggers van deze stroming, Martin Seligman, pleitte voor meer onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt, dan naar psychische stoornissen. Dankbaarheid springt er bij die onderzoeken uit doordat het zo’n groot, positief effect heeft op onze gezondheid, geluksgevoel én relaties.

Aard van het beestje

Dankbaarheid zit voor een deel in je persoonlijkheid. De ene persoon is van nature meer geneigd om haar zegeningen te tellen dan de ander.

Article continues after the ad

Over het algemeen zijn dankbare mensen ook gelukkige mensen. Ze hebben meer positieve emoties, zijn sneller tevreden met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst. Bovendien zijn het vaak prettige mensen om mee om te gaan!

Geluk door dankbaarheid of dankbaar door geluk?

Hebben gelukkige mensen niet gewoon meer reden tot dankbaarheid? En is dat eigenlijk makkelijk praten? Onderzoeken wijzen anders uit. Een dankbare levensinstelling kan je zelfs aanleren.

Zo doe je dat:

Count your blessings

Groot of klein, dat maakt niet uit. Dat leuke jurkje in de uitverkoop precies in jouw maat, of een vriendin die genezen is van een ziekte, alles kan. Het schijnt nog beter te werken als je dit lijstje vervolgens met iemand bespreekt.

Schrijf een bedankbrief aan iemand die dat verdient 

Onderzoek wijst uit dat als je een bedankbrief aan iemand voorleest, je geluksgevoel tot wel een maand verhoogt. En hoe meer brieven je schrijft en verstuurt, hoe groter je geluksgevoel. Dat is nog eens een win-win.

Deze oefeningen werken zo goed omdat ze je trainen om het goede in je leven te zien, zegt de gerenommeerde dankbaarheidsonderzoeker Philip Watkins van de Eastern Washington-universiteit.

Dankbaarheid werkt als een vergrootglas: het vergroot de goede dingen uit.

Dus wat let je, niet alleen op de Dag van Dankbaarheid, maar élke dag. Bedankt voor het lezen en spread the word!

Bron: Psychologie Magazine. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in