Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ben jij een tandenknarser? Dan kan kaakfysio uitkomst bieden

Mensen die tandenknarsen of kaakklemmen gaan vaak naar de tandarts en krijgen dan een bitje aangemeten om zo hun klachten te verminderen. Maar een beter idee is om een bezoek te brengen aan de kaakfysiotherapeut, zo stelt Simone Gouw, promovendus aan de Radboud Universiteit. "In de praktijk is ee...

Ben jij een tandenknarser? Dan kan kaakfysio uitkomst bieden

Mensen die tandenknarsen of kaakklemmen gaan vaak naar de tandarts en krijgen dan een bitje aangemeten om zo hun klachten te verminderen. Maar een beter idee is om een bezoek te brengen aan de kaakfysiotherapeut, zo stelt Simone Gouw, promovendus aan de Radboud Universiteit.

"In de praktijk is een combinatie van een kaakfysiotherapeut en een gnatholoog het beste voor een effectieve behandeling," zegt Gouw.

Bruxisme is de term voor tandenknarsen of kaakklemmen. Simone Gouw, zelf kaakfysiotherapeut, schreef een proefschrift over de aandoening. De promovendus bekeek bruxisme vanuit de fysiotherapie en verdedigt volgende maand haar proefschrift, zo bericht trouw.nl.

In ons land knijpt 20 tot 30 procent van de volwassenen overdag overmatig de tanden op elkaar. 8 tot 10 procent doet dat 's nachts, zo meldt EditieNL.

Nek- en hoofdpijn

Naast het slijten van de tanden heeft bruxisme meer gevolgen. "Veel nek- en hoofdpijnklachten kunnen door bruxisme komen," zegt Gouw. Dat komt doordat mensen hun kaak klemmen en die spieren in verband staan met elkaar. Door de spanning op de kaak, kan hoofdpijn ontstaan.

Een kaakfysiotherapeut zou uitkomst kunnen bieden.

'Bitje doet niets aan oorzaak'

De meeste behandelingen zijn gericht op het terugdringen van de klachten, zegt Gouw. "Meestal krijgen mensen met bruxisme een bitje via de tandarts.”

Volgens de kaakfysiotherapeut doet een bitje echter niets aan de oorzaak van het knarsen. Nu is alleen iets aan de oorzaak te doen als deze bekend is. Als bij Gouw een patiënt langskomt die veel last heeft van stress, dan kan het zijn dat degene zich letterlijk én figuurlijk verbijt. Met een psychologische aanpak is hier iets aan te doen. Naast stress zijn ook roken, alcohol drinken en veel koffie nuttigen risicofactoren. 

Effectieve behandeling

Wie vermoedt dat klachten als nek- of hoofdpijn of gebitschade worden veroorzaakt door kaakklemmen of tandenknarsen, kan naar de tandarts gaan. Het nadeel is dat niet elke tandarts zich goed heeft ingelezen op bruxisme, zegt Simone Gouw.

“Dus pakt die snel een bitje. Binnen de tandheelkunde heb je de specialisatie gnathologie. De gnatholoog houdt zich bezig met het kauwstelsel en de spieren en gewrichten die daarmee te maken hebben. In de praktijk is een combinatie van een kaakfysiotherapeut en een gnatholoog het beste voor een effectieve behandeling. De huisarts kan daar voor zorgen via een doorverwijzing, maar ook die is niet altijd op de hoogte van ons bestaan. We moeten als beroepsgroep dus wat meer aan onze pr doen.”

Doorverwijzen

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) laat in een reactie weten dat tandartsen proberen meer te doen dan alleen een bitje geven, meldt EditieNL. "Door uitgebreid onderzoek van gebit, kaakgewricht en kauwspieren probeert de tandarts te achterhalen waar de klachten vandaan komen," zo laat de woordvoerder schriftelijk weten.

"Indien nodig, verwijst een tandarts altijd door naar een gnatholoog, specialist op het gebied van kaakgewrichten, of naar een kaakfysiotherapeut of een psycholoog."

Bronnen: trouw.nl, EditieNL
Beeld: Unsplash/Michael Dam

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in