Als je het altijd koud hebt, zijn warme dranken en gerechten heerlijk. Kijk ook eens wat je in je thee of soep stopt. Er zijn voedingsmiddelen die je bloedcirculatie bevorderen en die je lichaam aanzetten tot het produceren van warmte. Zo krijg je het helemáál snel warm!

1. Rozemarijn

Rozemarijn geeft niet alleen een warme, aromatische smaak aan je eten. Dit mediterrane kruid stimuleert ook je bloedcirculatie, waardoor je het lekker warm krijgt. Kook een paar takjes mee door een pastasaus of soep. Dan profiteer jij van het verwarmende effect van rozemarijn.

Article continues after the ad

2. Tamme kastanjes

Niets smaakvoller dan geroosterde tamme kastanjes. En nog verwarmend ook! Niet alleen omdat je ze warm eet. Volgens de Chinese geneeskunde zijn kastanjes goed voor de bloedsomloop. Bovendien bevatten ze foliumzuur, dat goed is voor de vorming van rode bloedcellen.

Ook daar krijg je het volgens de Chinese geneeskunde lekker warm van! Tamme kastanjes zijn ook nog eens vriendelijk voor je gewicht, want ze bevatten weinig calorieën terwijl ze boordevol voedingsstoffen zitten. Win-win!

3. Vlees

Heb je vooral last van koude handen en voeten, dan kan dat te maken hebben met ijzertekort. Vers, onbewerkt vlees zit boordevol ijzer, dat je helpt om de uiteinden van je lijf weer warm te krijgen. Bovendien zit vlees vol gezonde eiwitten, die een belangrijke bron vormen voor warmte en energie.

Lees ook: 5 tekenen dat je te weinig ijzer binnenkrijgt

4. Peper

Als je pittig eet, kunnen de vlammen je uitslaan. Peper verwarmt je dan ook van binnenuit. Als koukleum is het een goed idee om pittig te eten. Hetzelfde stofje dat je lekker warm maakt van binnen, helpt je trouwens ook om af te vallen.

Dat is goed nieuws als je niet alleen de kou uit je lijf wilt verdrijven, maar ook de extra pondjes. Deze paella bevat naast chilipeper veel gezonde eiwitten, die aan de basis staan van een warm lijf. Ze geven je bovendien lange tijd een verzadigd gevoel. En dat is weer goed voor je lijn!

5. Noten

Gezonde vetten zijn een ideale manier om je stofwisseling te laten werken, waardoor je het warmer krijgt. Noten zitten vol gezonde vetten, dus eet deze vooral als tussendoortje als je het altijd koud hebt.

6. Gember

Zowel van verse als gedroogde gember krijg je het lekker warm. Volgens de Chinese geneeskunde verwarmt verse gember vooral de buitenkant van je lichaam. In gedroogde vorm verwarmt gember je van binnenuit.

Hoe dat werkt? De specerij bevordert de thermogenese van je lichaam. Dit is een proces waarbij je lijf warmte produceert. Daarnaast bevordert gember de bloedcirculatie. Verwerk gember dus vooral in een maaltijd als je het lekker warm wilt krijgen.

Maak ook eens verse gemberthee van plakjes gember in een glas heet water. Even laten trekken, opdrinken en je voelt de warmte door je hele lichaam stromen. Heerlijk!

7. Pastinaak

Pastinaak is ideaal als je het altijd koud hebt. Naast gezonde koolhydraten levert de groente B-vitamines, die de aanmaak van rode bloedcellen bevorderen. Dat helpt om het lekker warm te krijgen.

Let wel op als je aan het afvallen bent. Pastinaak bevat behoorlijk veel koolhydraten, waardoor je lichaam ineens veel energie binnenkrijgt. De energie die je lijf niet meteen kan gebruiken, slaat het op als vet. Dat is wel het laatste wat je wilt als je je best doet om je vetrandje te laten verdwijnen.

Lees ook: Van deze voedingsmiddelen verlies je buikvet.

8. Prei

Prei behoort tot dezelfde plantenfamilie als knoflook en ui, maar is minder bekend om zijn verwarmende effect. De groenten bevat echter veel foliumzuur heeft, een B-vitamine die essentieel is voor de ijzerproductie.

Prei helpt daarnaast ook om schade aan de bloedvaten te voorkomen. De groente bevat een indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten en vitamines.

Op deze manier draagt prei bij aan een goede bloedsomloop, waardoor de kou uit je lichaam trekt. Voeg dus de volgende keer vooral prei toe aan je soep.

Wat eet of drink jij om de koud uit je lijf te verdrijven? Deel het hieronder in de reacties!

Tekst: Annemiek Shrestha - van der Krogt van puurfiguur.nl

Beeld: unsplash

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in