Verbinden, verrijken, inspireren; vrouwen als Marian Mudder, Ans Markus en Hedy d'Ancona doen dat als geen ander. Wat zien zij als de sleutel tot gelukkig en gezond oud(er) worden? Mooie lessen voor later:

Dat mensen gaan klappen als iemand onthult hoe oud ze is, vindt ze vreselijk. Maar het lekker laat opstaan en vooral: niks meer moeten, dat vind voormalig politica Hedy d'Ancona heerlijk aan 81 zijn.

Article continues after the ad

3 levenslessen van Hedy d'Ancona (81)

1. Als de dood nabij is, neemt de levenslust toe. Dat las ik laatst in een column van Arnon Grunberg en ik vond dat niet zo gek gezegd.

2. Ik vind het belangrijk te blijven werken en gelukkig komt dat veel op me af. Ik heb een volle agenda. Het belangrijkste is, dat ik nog steeds nieuwe dingen leer. 

Maar ik wil beslist niet beweren dat ouder worden alleen maar mooi is. Het is naar om vrienden te verliezen. En de softe uitschakeling van mensen in mijn levensfase vind ik een beetje beledigend. 

3. Ik denk dat het een bevrijding is die met deze levensfase komt: niemand zegt meer dat iets moet.

De rijkdom van 71? Kunstenares Ans Markus voelt niet langer de onzekerheid van vroeger. Haar leven is een zoektocht, die onverminderd doorgaat. 

3 Levenslessen van Ans Markus (71)

1. Toen ik jong was, zei een oudere dame tegen mij: Als je ouder bent, ga je alles relativeren. Ze had gelijk. Ik bef nu dat het nergens voor nodig is om van sommige dingen wakker te liggen.

2. Tegen vrouwen die bang zijn om ouder te worden, zeg ik: Wees blij dat je ouder mág worden. Dat voel ik echt zo. Ik probeer van elke dag wat maken.

3. Ik ben nog steeds even actief als toen ik 50 was. Het houdt gewoon nooit op. Ja, als je last krijgt van je gewrichten, dán moet je rustiger aan doen.

Actrice en schrijfster Marian Mudder mag met 60 eindelijk de eigenzinnige vrouw zijn die ze altijd al was. "Ik vind mezelf een lekker ding. Veel lekkerder dan toen ik jong was."

3 Levenslessen van Marian Mudder (60)

1. Deze levensfase is als een wedergeboorte voor mij. Er zijn deuren dichtgegaan waarvan ik dacht: zo, daar hoef ik nu geen aandacht meer aan te besteden.

2. Mijn prioriteiten zijn veranderd. Ik leef veel bewuster en vind het juist fijn dat ik de eindstreep zie.

3. Ik voel geen maatschappelijke druk meer. Ik mag nu lekker de eigenzinnige vrouw zijn die ik altijd al was.

Benieuwd naar wat deze levenskunstenaars verder nog te zeggen hebben? Hoe ze met hun energie omgaan en waar ze gelukkig van worden? Dat lees je in de nieuwste Nouveau.

Nu in de winkel!

Veel leesplezier!