We vermoeden dat we op 1 januari wel een tikje groggy zijn. Deze dagen eet je vaak anders dan anders en een glaasje teveel, ligt op de loer. Dit zijn 5 wereldse remedies (en hun Nederlandse equivalent).

1. Japan: Umeboshi

Dit is een soort pruim die eerst gefermenteerd wordt en daarna zongedroogd. Dat geeft een behoorlijk zure smaak. Volgens de Japanners helpt die hoge zuurgraad met de aanwezige mineralen misselijkheid te verdrijven.

Nederlandse variant: Je kan je kater ook voor zijn door voldoende water te drinken tussen de bubbels door en voordat je gaat slapen een pruim te eten. Baat het niet, dan schaadt het niet.

2. Peru: Leche de Tigre

Dit Zuid-Amerikaanse land staat culinair bekend om zijn ceviche. Een gerecht waarin rauwe vis wordt gegaard in de zuren van bijvoorbeeld limoen en citroen. Samen met wat dungesneden ui, koriander, pepertjes en een zoetige vrucht zoals mango (bijvoorbeeld) is dit echt een goddelijk en fris zomergerecht.

Article continues after the ad

Het vocht dat na het bereiden en eten van dit gerecht achterblijft in de schaal, is die beroemde 'tijgermelk': leche de tigre. 

Nederlandse variant: Wij denken dat het goedje herstellend werkt door de vitamine C in de citroen en de fijne ontgiftende eigenschappen van koriander en rode peper. Dat kunnen we natuurlijk ook gewoon in een blender stoppen.

3. Korea: Haejangguk

Een vertaling van ‘hangover soup’. En bijna iedereen heeft er een eigen versie van, maar wij kunnen beamen, een warme bouillon helpt de maag weer een beetje tot rust komen.

Nederlandse variant: Maak een goede pan kippen- of groentesoep met allerlei groenten die je lekker vindt en bewaar een portie in de vriezer voor als je gesteldheid daarom vraagt. Werkt ook goed bij griep trouwens.

Lees ook: 4 anti-grieprecepten van foodies die er verstand van hebben

4. Engeland: Bacon Sarnie

Sarnie is een ander woord voor sandwich. En een bacon-sandwich is volgens Britten dé remedie tegen alle ongemakken van hartezeer tot een kater.

Het recept is simpel:

  1. Rooster 2 witte boterhammen
  2. Smeer daar een dun laagje ketchup op en nog een klein beetje tabasco of ‘HP sauce’ als je dat in huis hebt
  3. Daarna leg je een paar plakken knapperige gebakken bacon tussen het brood: klaar! 

Het vet, de vulling en de proteïne zorgen ervoor dat je je minder katerig voelt.

5. Rusland: Banya

Dat de Russen aardige innemers zijn, maakt ze ook experts op het gebied van de bestrijding van de nadelige bijwerkingen daarvan. Hun advies: banya. Zweet het eruit.

Nederlandse variant: Boek lekker een spa- of saunadagje op 1 of 2 januari om die afvalstoffen er snel weer uit te zweten en helemaal zen aan 2019 te beginnen.

Bron: Goop. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in