Aangezien we op dit moment de overgang naar het najaar maken, geeft psycholoog Mariëlle Borst een paar adviezen waardoor je heel concreet bewuster met deze verandering om kunt gaan.

1. Geef je garderobe een update

Verwissel op tijd je zomerkleding voor een garderobe die wat meer is ingesteld op de herfst. Zo voorkom je dat je uit gewoonte buiten te lang zonder jas blijft lopen en snipverkouden de herfst ingaat.

Koop voor eens en voor altijd die ideale ‘tussenjas’, zodat je je niet elke herfst hoeft af te vragen wat je aan moet als het nog te warm is voor een winterjas, maar ook te koud en te nat voor dat fleurige zomerjack.

2. Laat je bloed checken op voldoende vitamine D

Door de combinatie van het overvloedige zonlicht en het vele buiten zijn, maakt ons lichaam in de zomer veel vitamine D aan. In de herfst daalt deze vitamine D-productie, waardoor sommigen mensen ongemerkt richting een tekort bewegen.

Laat, als je veelvuldig last hebt van moeheid of voor je gevoel echt gebukt gaat onder een ‘herfstdip’, in oktober of november je bloed eens prikken bij de huisarts en check hoe het precies is gesteld met je vitamine D-gehalte.

Slik aanvullend vitamine D, mocht deze waarde in jouw bloed te laag zijn. Hiermee voorkom je dat je vatbaar wordt voor moeheid en depressie.

Lees ook:

Vitamine D tekort (in de overgang), zo herken je dat

3. Verander je dieet

Verwissel je zomerse salades voor knusse herfstgerechten (stoofschotels, pompoensoep, pasta met porcini, gnocchi met paddestoelen: héérlijk!) en werk in de keuken zoveel mogelijk met seizoensgebonden producten, zoals bijvoorbeeld pastinaak, kastanjes, portobello’s, kool etc).

Verdiep je er eens in wat nou echt bij dit seizoen hoort en krijg er handigheid en lol in om daar actief iets mee te doen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens in het kookboek Liever Lokaal of zoek online een paar leuke herfstrecepten uit.

4. Beweeg met de natuur mee

Voor degenen met een tuin: vraag eens mensen met groene vingers wat er in dit seizoen allemaal in de tuin moet gebeuren en beweeg zo letterlijk met de natuur mee en knap tegelijkertijd je tuin op. 

5. Ga met het seizoen mee

Mocht je nog een najaarsvakantie willen plannen, overweeg dan om iets te doen wat alleen in die ‘donkere’ maanden kan.

Maak aan het begin van de herfst een keer een mooie herfstwandeling op de schitterende heidevelden in Drenthe of elders in het land. Bezoek de wijnoogst in de Bourgogne of de truffeloogst in Piemonte, Toscane of Umbrië.

Bewonder de Canadian Summer in Canada als je wat verder weg wilt of hou het gewoon bij eindeloos wandelen door de prachtige bruin-rood-geel-gouden herfstbossen in Nederland.

Herfst gaat over rijping en oogst

‘Psychologisch gezien is de zomer het seizoen waar alles qua groei in een stroomversnelling raakt en in het volle licht komt te staan – zowel de leuke als de minder leuke dingen in het leven”, aldus Borst.

In de herfst gaat het niet meer over groei, maar over rijping en oogst, wat de herfst het ideale seizoen maakt om te reflecteren op wat er wel en niet heeft gewerkt in het tot bloei brengen van je dromen, ideeën en ambities.

“Hoe herken je dit mechanisme, deze zomer en herfst, in je eigen leven? Voor wie het interessant vindt om dieper op dit aspect in te gaan, kan ik het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ aanraden."

We praten deze maand in Nouveau verder met Mariëlle Borst over de herfstdip. Nu in de winkel! 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Of je er nu wandelt, wintersport of er gewoon bént, wij worden maar van weinig dingen zo blij als van in de bergen zijn. of het nu zomer of winter is, de vergezichten ontspannen en inspireren. 4 Redenen waarom het een weldaad is om in de bergen te zijn.

1. De bergen ontstressen

Als eerder in de bergen bent geweest dan weet je het: je kunt je er ultiem ontspannen. Zeker actief bezig zijn in de bergen zorgt voor een positief psychologisch effect. Je krijgt er meer energie van en dat zorgt voor een optimistisch gevoel.

2. Leven in de bergen zorgt voor gewichtsverlies

Op grote hoogte moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven en zuurstof op te nemen. Dit in combinatie met een hogere concentratie van het leptine hormoon zorgt ervoor dat je gewicht verliest (als je een gemiddelde calorie-inname hebt natuurlijk).

Leptine is het hormoon dat je lichaam laat weten dat het verzadigd is. Op hoogte heb je hier meer van en daardoor minder trek. 

Lees ook: Claudia blogt: Waarom je knapper wordt van wandelen, vooral na je 50ste!

3. Betere glucosetolerantie

Het is een beetje een technisch verhaal, maar als je glucosebalans zoek is, is dat niet best voor je gezondheid. Je loopt dat zelfs meer kans op diabetes volgens onderzoek.

Het goede nieuws is dat wandelen in de bergen een zegen is voor die glucosetolerantie. En dan vooral op vlakke stukken.

4. Inspiratie

Wij zouden het wel weten als we moesten kiezen tussen een stevige bergwandeling of een bezoek aan de sportschool. De natuur, de uitgestrektheid, het uitzicht dat nooit verveelt en de zuivere lucht staan in schril contrast met een groepslesje pilates.

De afwezigheid van de prikkels die je in de stad hebt met het verkeer, reclames, mensenmassa's heb je in de bergen geeft je geest de ruimte om tot rust te komen.

Let op:

Je lichaam heeft wel even de tijd nodig om zich aan te passen aan de ijlere lucht, dus stel die uitdagende wandeling even een paar dagen uit tot je goed geacclimatiseerd bent.

Bron: blog.alpenreizen.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

​​​​​​​

Het is vandaag Internationale Vrijwilligersdag. Doe jij al iets onbaatzuchtig? Daar win je zelf ook zeker iets mee. De uitspraak 'wie goed doet, goed ontmoet, is niet voor niets zo actueel.

Natuurlijk zijn er enorm veel dingen die je vrijwillig kan doen. Van rondgaan met de collectebus tot een het organiseren van een event of diner voor het goede doel (dat is dan iets meer in ons straatje).

Random act of kindness

Maar onderschat ook 'random acts of kindness' niet. Dat bloemetje dat je stuurt naar een zieke buurvrouw, ervoor zorgen dat iemand na vakantie in een schoon huis thuis komt, zomaar een kaartje voor die lieve vriendin die even niet zo goed in haar vel zit.

Van dat soort dingen word je zelf ook gelukkiger.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Junya Tsubota (@junyartsubota) op

Dat positieve gevoel straalt ook weer af op de mensen om je heen. Het zogenoemde 'pebble-effect' verspreidt zich als de ringen in het water nadat je er een steen in gooit.

Vrijwilligerswerk is gezond

Volgens onderzoek heeft het uitvoeren van vrijwilligerswerk een positieve invloed op je gezondheid. Dat is nog eens win-win! Hoe dat komt? 

Je lichaam maakt oxytocine aan als je aardig voor iemand doet. Dit stofje stimuleert de aanmaak van stikstofmonoxide in je bloed. Door meer stikstofmonoxide verwijden je bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.

Vrijwilligerswerk vergroot je sociale en relationele vaardigheden, je zelfvertrouwen en je eigen sociale banden in de maatschappij. Daardoor heb je minder kans dat verveling toeslaat en je je nutteloos of depressief voelt.

Doordat je je huis uit gaat overdag, kom je sneller aan de benodigde vitamine D. Zeker in de winter is dat belangrijk!

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang? Zo herken je dat

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in