Aangezien we op dit moment de overgang naar het najaar maken, geeft psycholoog Mariëlle Borst een paar adviezen waardoor je heel concreet bewuster met deze verandering om kunt gaan.

1. Geef je garderobe een update

Verwissel op tijd je zomerkleding voor een garderobe die wat meer is ingesteld op de herfst. Zo voorkom je dat je uit gewoonte buiten te lang zonder jas blijft lopen en snipverkouden de herfst ingaat.

Article continues after the ad

Koop voor eens en voor altijd die ideale ‘tussenjas’, zodat je je niet elke herfst hoeft af te vragen wat je aan moet als het nog te warm is voor een winterjas, maar ook te koud en te nat voor dat fleurige zomerjack.

2. Laat je bloed checken op voldoende vitamine D

Door de combinatie van het overvloedige zonlicht en het vele buiten zijn, maakt ons lichaam in de zomer veel vitamine D aan. In de herfst daalt deze vitamine D-productie, waardoor sommigen mensen ongemerkt richting een tekort bewegen.

Laat, als je veelvuldig last hebt van moeheid of voor je gevoel echt gebukt gaat onder een ‘herfstdip’, in oktober of november je bloed eens prikken bij de huisarts en check hoe het precies is gesteld met je vitamine D-gehalte.

Slik aanvullend vitamine D, mocht deze waarde in jouw bloed te laag zijn. Hiermee voorkom je dat je vatbaar wordt voor moeheid en depressie.

Lees ook:

Vitamine D tekort (in de overgang), zo herken je dat

3. Verander je dieet

Verwissel je zomerse salades voor knusse herfstgerechten (stoofschotels, pompoensoep, pasta met porcini, gnocchi met paddestoelen: héérlijk!) en werk in de keuken zoveel mogelijk met seizoensgebonden producten, zoals bijvoorbeeld pastinaak, kastanjes, portobello’s, kool etc).

Verdiep je er eens in wat nou echt bij dit seizoen hoort en krijg er handigheid en lol in om daar actief iets mee te doen. Inspiratie nodig? Kijk dan eens in het kookboek Liever Lokaal of zoek online een paar leuke herfstrecepten uit.

4. Beweeg met de natuur mee

Voor degenen met een tuin: vraag eens mensen met groene vingers wat er in dit seizoen allemaal in de tuin moet gebeuren en beweeg zo letterlijk met de natuur mee en knap tegelijkertijd je tuin op. 

5. Ga met het seizoen mee

Mocht je nog een najaarsvakantie willen plannen, overweeg dan om iets te doen wat alleen in die ‘donkere’ maanden kan.

Maak aan het begin van de herfst een keer een mooie herfstwandeling op de schitterende heidevelden in Drenthe of elders in het land. Bezoek de wijnoogst in de Bourgogne of de truffeloogst in Piemonte, Toscane of Umbrië.

Bewonder de Canadian Summer in Canada als je wat verder weg wilt of hou het gewoon bij eindeloos wandelen door de prachtige bruin-rood-geel-gouden herfstbossen in Nederland.

Herfst gaat over rijping en oogst

‘Psychologisch gezien is de zomer het seizoen waar alles qua groei in een stroomversnelling raakt en in het volle licht komt te staan – zowel de leuke als de minder leuke dingen in het leven”, aldus Borst.

In de herfst gaat het niet meer over groei, maar over rijping en oogst, wat de herfst het ideale seizoen maakt om te reflecteren op wat er wel en niet heeft gewerkt in het tot bloei brengen van je dromen, ideeën en ambities.

“Hoe herken je dit mechanisme, deze zomer en herfst, in je eigen leven? Voor wie het interessant vindt om dieper op dit aspect in te gaan, kan ik het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ aanraden."

We praten deze maand in Nouveau verder met Mariëlle Borst over de herfstdip. Nu in de winkel! 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in