Heb jij zin om weer aan het werk te gaan? Of zie je er tegenop? Dit zijn vijf tips om na de vakantie weer gezond aan de slag te gaan:

1. Sla je ontbijt niet over

Je ontbijt is een gezonde start van de dag, dus sla deze maaltijd niet over. Bovendien kun je je beter concentreren als je maag goed gevuld is. Maak bijvoorbeeld havermout met vers fruit of Griekse yoghurt met noten en zaden.

More content below the advertising

Zo krijg je niet alleen gezonde voedingsstoffen binnen. Je voelt je ook lang verzadigd, zodat je minder snel naar ongezonde snacks of koekjes grijpt, die vakantiekilo's moeten er immers ook weer af.

2. Ga voor een gezonde lunch

Kies voor de lunch voor vers gemaakte soep of een groene salade met kipfilet en een dressing van balsamico azijn en olijfolie. Dan krijg je een heleboel gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Hierdoor voel je je lang verzadigd en kun je je beter concentreren op je werk.

Je kunt natuurlijk ook je eigen gezonde lunch van huis meenemen. Denk bijvoorbeeld aan restjes van de avondmaaltijd, zoals zalm en groenten. Je kunt ’s ochtends ook snel een groente omelet maken van gekookte groenten die zijn overgebleven.

Of wat dacht je van een snelle smoothie met groenten en fruit? Die kun je in een thermosfles of to-go beker naar je werk meenemen.

3. Zorg voor gezonde snacks

Als je in de namiddag trek krijgt, zorg dan dat je een gezonde snack bij de hand hebt.

Wil je voorkomen dat je binnen een uur weer honger hebt, eet dan een snack die veel gezonde eiwitten, vetten en vezels bevat. Die verteren namelijk minder snel dan koolhydraten. Bovendien zijn gezonde eiwitten, vetten en vezels beter voor je gewicht.

Snacks die gezonde eiwitten en vetten bevatten, zijn bijvoorbeeld een handje rauwe noten, een hardgekookt eitje of een paar blokjes biologische kaas. Vezels vind je in een appel, wortels en blauwe bessen. Of maak eens bananenbrood als voedzaam en gezond tussendoortje. Mmm!

4. Plan je avondmaaltijd van tevoren

Door van tevoren een gezonde avondmaaltijd te bedenken en de ingrediënten in huis te halen, voorkom je dat je na je werk voor kant-en-klaar gaat of op de bank neerploft met een zak chips.

Denk bij een gezonde avondmaaltijd aan vers vlees, zoete aardappels en groenten. Wil je na je werk even iets snel klaarmaken, maak dan tortilla met kip. Kies je voor meergranen tortilla, dan krijg je meer langzame koolhydraten binnen en dat is gezonder voor je gewicht.

5. Ga op tijd naar bed

Gaat je wekker om zeven uur? Zorg dan dat je uiterlijk om twaalf uur in bed ligt. Tenzij je niet zo snel in slaap kunt komen of nog wat wilt lezen in bed. In dat geval zoek je het beste iets eerder je slaapkamer op.

Om goed te kunnen functioneren heb je minimaal zeven uur slaap per nacht nodig. Merk je dat je ’s ochtends niet uitgerust bent, ga dan eerder naar bed.

Wat kan helpen om in slaap te komen, is koffie en zwarte thee in de namiddag en avond laten staan. Cafeïne kan je tot zes uur erna wakker houden.

We hopen dat dit artikel je helpt om je steeds fit en fris te voelen op je werk. Wat doe jij om na de vakantie weer gezond aan de slag te gaan? Deel het hieronder in de reacties!

Beeld: iStock. Bron: Floraa.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In Nouveau's Relatiegeheimen vertellen bekende Nederlandse stellen openhartig over hun liefde voor elkaar en wat hen verbindt. Speciaal voor Valentijnsdag hebben we we hier 7 waardevolle lessen uit die bijzondere dubbelinterviews verzameld.

Van Freek de Jonge en Daphne Deckers tot Erik de Vogel en Caroline de Bruijn.

More content below the advertising

1. Vertrouwen niet beschadigen en géén toneel spelen

Hella: ‘De reden dat wij nog altijd zo positief naar elkaar kunnen zijn, is ook dat we het vertrouwen van de ander niet hebben beschadigd. We hebben nooit ons heil buiten de deur gezocht, omdat we ons onbegrepen voelden in ons verdriet. Dat drijft je alleen nog maar verder uit elkaar.’

Freek: ‘Ik denk dat veel mensen in hun relatie sowieso vrij snel aan een toneelstuk beginnen. Ze kijken weg bij ergernissen in plaats van ze uit te spreken. Een kennis zei laatst: “Zo zijn vrouwen nu eenmaal.” Ik dacht: ik weet niet hoe vrouwen nu eenmaal zijn. Zo wil ik daar niet tegenaan kijken.’

Weten hoe Freek de Jonge en Hella elkaar ontmoetten: ‘Ik geloof dat men het liefde op het eerste gezicht noemt.’ Lees het in Relatiegeheimen

2. Samen eten, even inchecken bij elkaar

Richard: ‘Daphne kan heel goed haar schouders ophalen als iemand – ik bijvoorbeeld - iets raars of onredelijks zegt. Ze weet hoe je een relatie leuk moet houden. Wat ik zeker geleerd heb, is aan tafel eten.

Vroeger thuis gebeurde dat nooit. Mijn ouders konden elkaar niet uitstaan, dus dat hielp al niet, en bovendien was ik vaak pas laat klaar met tennissen. Nu weet ik hoe belangrijk het is; aan tafel kun je even inchecken bij elkaar.’ 

Wat Daphne Deckers van Richard Krajicek leerde, lees je hier.

3. Niet bang zijn om gevoelens te tonen

Hester: ‘Als je speelt, ben je rock-‘n’-roll, maar voor de rest ben je een huiselijke man die ’s avonds graag met een glas wijn voor de tv zit. En die niet bang is om zijn gevoelens te tonen. Wel stoer, maar niet macho, daar houd ik van.

We lopen eigenlijk altijd hand in hand en slapen lepeltje-lepeltje. En dan zeg je voor het inslapen: “Mmm, dit is het mooiste moment van de dag.”’

Cesar: ‘Dát en samen wakker worden. Als ik in jouw blije ogen kijk, denk ik: er begint weer een mooie dag.’

Hoe Cesar Zuiderwijk en Hester elkaar leerden kennen en welke tragedie aan de grondslag van hun relatie stond, lees je hier.

4. Behandel elkaar met alle egards van de eerste week

Erik: ‘Om je relatie goed te houden, moet je elkaar blijven behandelen met alle egards van de eerste week. Daar geloof ik heilig in. We maken nogal eens mensen mee die hun partner en plein public afserveren. “Dat doet ie thuis altijd, hoor,” zeggen ze dan met zo’n zucht van: wat moet je ermee?

Behalve ongepast vind ik dat ook heel naar. Je kunt het ergens niet over eens zijn, maar de basis is toch dat je heel veel van elkaar houdt.’

Caroline: ‘We weten inmiddels ook dat je in je felheid dingen vaak erger maakt, waardoor je de ander onnodig triggert. En dat willen we allebei niet.’

Over de ontmoeting van Erik de Vogel en Caroline de Bruijn en hun onvermijdelijke liefde, lees je hier.

5. Keihard werken. Mét hulp.

Frank: ‘Dat ging natuurlijk niet vanzelf, dus daar hebben we keihard aan gewerkt. Met hulp. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik zie hoeveel huwelijken er knallen om ons heen, ben ik trots dat wij nog altijd bij elkaar zijn. En dat het alleen maar leuker wordt.’

Eva: ‘Dat we samen al zoveel hebben meegemaakt en doorstaan, vind ik best gaaf. Ik weet nu hoe het voelt om dieper van elkaar te gaan houden en verstrengeld te zijn zonder dat het benauwt.

Hoe het er verder aan toe gaat bij Frank Lammers en Eva thuis, lees je hier.

6. Probeer elkaar niet te veranderen

Jörgen: ‘Ik ben de straathond en Sheila is de waakhond. Zo liggen de rollen. En wat heel belangrijk is: we hebben beloofd dat we elkaar nooit zullen veranderen. Dat zie je zo vaak als mensen wat verder zijn in een relatie en het leidt alleen maar tot ellende.

Maar veel bepalender voor wie wij zijn, is wat we van onze ouders hebben meegekregen. Je begint met elkaar en je maakt het met elkaar af. Dat gold voor hen en dat geldt ook voor ons.’

Sheila en Jörgen Rayman vertellen hier verder over wat hen verbindt en hoe ze een moeilijke periode in hun relatie doorstonden.

7. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren

Adelheid: ‘Je geeft je over aan de elementen en kijkt hoe dingen zich ontvouwen. Voor mij zit het leven net zo in elkaar, vol onverwachte wendingen. Want je kunt wel denken dat je controle hebt, maar die héb je niet. Ook niet als je alles onderbrengt in veilige formats.

Wie ben ik? Géén idee. Wat is een relatie, een huwelijk? No f*cking clue, eigenlijk. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren.’

Titus, enthousiast: ‘Prachtig! Ik hou zo veel van haar als ze zo praat!’

Adelheid Roosen en Titus vertellen verder over hoe ze elkaar ontmoetten en wat hun verbindt in Nouveau’s Relatiegeheimen van deze maand.

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

We spraken Karin Bloemen voor onze rubriek Smaakmaker en we moesten echt even met onze ogen knipperen. Want wat is zij knap afgevallen! Deze maand lees je alles over de flamboyante zangeres én vertelt ze hoe ze die kilo's is kwijtgeraakt. Alvast een voorproefje:

Mee bezig

More content below the advertising

‘Mijn show Souvenirs en mijn autobiografie. Daarnaast heb ik het druk met verschillende concerten en projecten.’

Inspiratie

‘Het leven zelf. Het is belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ideeën.’

Boeken 

‘Een schitterend gebrek en De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin.’

Kilo's afgevallen

‘Door mijn vak ben ik me erg bewust van m’n uiterlijk. Dus draag ik al 29 jaar mooie jurken van Jan Aarntzen en doet Esther Oosterbeek mijn visagie. Ik ben flink aan het kuren met Alizonne om af te vallen. Ik heb vorig jaar twee nieuwe knieën gekregen en wil graag iets lichter zijn.’

Geur

‘L’eau d’Issey van Issey Miyake.’ 

Kunst

‘Muziek, de zang van Ella Fitzgerald en Maria Callas, maar ik hou ook van dans en beeldende kunst en ik kan me tranen lachen om Hans Teeuwen.’

Passie 

‘Optreden vervult mijn behoefte om mensen te vermaken. Mijn hartstocht zit natuurlijk ook in de liefde voor m’n man en kinderen. Zonder hen ben ik niets waard.’

Grote held

‘Nelson Mandela. Hij heeft laten zien wat één mens kan beteken voor miljoenen, zonder er zelf “beter” van te worden. Zijn woorden, zijn wijsheid en liefde hebben mij voor altijd geraakt.’

Wat Karin's favoriete restaurants zijn, het meest indrukwekkende optreden dat ze ooit zag, haar favoriete kledingmerken én haar guilty pleasures: Je leest het deze maand in Nouveau.

Nu in de winkel!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in