Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 lifestyle tips bij een burn-out

Je hebt een burn-out. Wat nu? Met deze 5 lifestyle tips werk je effectief aan je herstel en krijg je weer grip op je leven. Trouwens, als je geen burn-out hebt, zijn deze tips ook welkom voor wat meer balans in je leven. 1. Pak stress aan Stress ligt vaak aan de basis van burn-out. Maak daarom ee...

5 lifestyle tips bij een burn-out

Je hebt een burn-out. Wat nu? Met deze 5 lifestyle tips werk je effectief aan je herstel en krijg je weer grip op je leven. Trouwens, als je geen burn-out hebt, zijn deze tips ook welkom voor wat meer balans in je leven.

1. Pak stress aan

Stress ligt vaak aan de basis van burn-out. Maak daarom een lijstje van dingen je stress geven en bedenk voor alle stressoren ten minste één manier om je stress te verlagen. Misschien kom je niet meteen op een idee. Loop er dan eens mee rond of vraag een vriendin om suggesties.

Of lees dit artikel, want daarin vind je nog 15 tips voor minder stress en meer balans.

De volgende stap is om je stressverlagende ideeën in praktijk te brengen. Dit is de lastigste stap. Raak dan ook niet gefrustreerd als het niet meteen lukt. Vier vooral de momenten dat het je wél ontspanning geeft. Zo voer je langzaam maar gestaag positieve veranderingen door in je leven.

2. Zoek contact met anderen

Het is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je burn-out bent, maar contact met anderen kan je energie geven. Dan hebben we het natuurlijk niet over contact met mensen die energie vreten. Die laat je nu even links liggen (of misschien zoek je helemaal geen contact meer).

Spreek regelmatig af met goede vrienden of vriendinnen die naar je luisteren en je van advies voorzien. Deel ook vooral je gevoelens, zonder bang te zijn dat je anderen daarmee belast. Dit lucht namelijk enorm op en helpt stress te verminderen.

Begin je jezelf een zeur te vinden? Check dan even bij de ander of hij je verhaal (nog een keer) wil horen. Als dat zo is, mag je erop vertrouwen dat je de ander niet met je verhaal vermoeit. Hij of zij kan immers ook ‘nee’ zeggen.

3. Geef jezelf empathie

Ben je bang voor afwijzing? Zoek dan een supportgroep of geef jezelf empathie. Dat laatste klinkt misschien gek, maar het is ontzettend fijn om je eigen steun en toeverlaat te zijn.

Jezelf empathie geven doe je door met je volle aandacht bij je eigen gevoelens en verlangens te zijn. Dit kan onprettige gevoelens transformeren en je weer in je kracht zetten. Als je écht naar jezelf luistert, besef je weer wat jij nodig hebt om je gezond en gelukkig te voelen.

Als je weet wat zo belangrijk voor je is, geeft dat weer lucht. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je lichter en energieker voelt. Verbind je er nog een concrete actie aan om je verlangens ook écht te vervullen, dan kun je ervaren dat je weer grip hebt op je leven.

4. Accepteer de situatie

Accepteren dat je burn-out bent, is makkelijker gezegd dan gedaan, maar helpt wel om te herstellen. Zie het zo: je zat in een race en bent nu als het ware even uitgeschakeld. De anderen rijden door, maar jij moet gas terugnemen, totdat je weer op een veilige manier op dezelfde snelheid mee kan doen.

Op dit moment lijkt het misschien dat je nooit meer beter wordt en dat je kostbare tijd verspilt. Toch zul je, als je later terugkijkt op deze periode, zien dat het maar een klein stukje van je leven was en dat je eigenlijk maar weinig tijd hebt weggegooid met thuiszitten en ‘niets doen’.

Blijf erop vertrouwen dat je je beter gaat voelen en straks weer volop van het leven geniet. Misschien kom je er zelfs beter uit! Inspiratie nodig? Lees dan hier wat vrouwen van de Françaises kunnen leren op het gebied van acceptatie.

5. Neem pauze

Misschien kun je in het begin niet veel, maar pas op als je meer energie begint te krijgen. Verbruik die energie niet meteen door van alles te gaan doen, maar neem regelmatig pauze om je lichaam en geest te laten herstellen.

Pauze nemen doe je door echt even te gaan zitten, een boek of tijdschrift te pakken of een paar ademhalingsoefeningen te doen. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar ontspant. Dan krijg je weer nieuwe energie en heb je naar verloop van tijd een steeds hoger energieniveau.

Wat doe jij om te herstellen van een burn-out? Deel het hieronder in de reacties!

Bron: Floraa Happy Health Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in