Wat een wereldzomer hebben we de afgelopen weken in Nederland gehad. Het lijkt erop dat het weer een beetje omslaat en het de komende dagen iets koeler wordt. Ook wel eens lekker. Maar wat doet al dat zonlicht met onze lichaam en geest? Onze collega’s van NU.nl zochten het uit.

Ze spraken met hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk, verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam over in hoeverre de zon invloed heeft op ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Hij onderscheidt drie effecten.

1. Psychosociaal

"Door de zon ben je eerder geneigd om naar buiten te gaan. In de zomer is het vakantietijd en doe je vaker leuke dingen met mensen of andere dingen die je een prettig gevoel kunnen geven.”

2. Lichamelijk

 “De zon op je huid voelen ervaren de meeste mensen als aangenaam,” zegt Hoogendijk. Dit blijkt een biologische basis te hebben, legt de hoogleraar uit. “Je vangt het zonlicht op om vitamine D aan te maken.”

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid en bevorderlijk voor processen in ons lichaam. Zo hangt het samen met (het voorkomen van) depressie.

Spieren en weerstand

Hoogleraar Voeding en Levensmiddelen Gertjan Schaafsma meldt dat vitamine D nu volop in de belangstelling staat. “We weten nu dat vitamine D niet alleen goed is voor de botten en tanden, maar ook een rol speelt bij de spierfunctie en de weerstand.”

 “Zonlicht is de belangrijkste bron voor de aanmaak ervan,” zegt Schaafsma. Tijdens deze zonnige dagen gebeurt dat dus meer dan voldoende. “Ook in de schaduw vang je voldoende ultraviolet licht op.”

3. Geestelijk

Wat doet vitamine D met ons geestelijke gesteldheid? “Het doet zeker iets positiefs met de geest, maar wat, dat weten we niet precies. Wel is bekend dat vitamine D heel belangrijk is voor onze hormoonstofwisseling. Dat heeft onder meer invloed op de aanmaak van endorfine (het ‘gelukshormoon’ dat bijvoorbeeld ook wordt aangemaakt tijdens het sporten, red.) in onze hersenen,” zegt Schaafsma.

Minder stress

De zon kan nog andere positieve effecten hebben op ons geestelijke welzijn. “Ik kan me voorstellen dat je door de hitte geneigd bent minder te doen en hierdoor minder stress beleeft.”

Maar worden deze positieve dan niet minder, nu we al zo lang zonnig weer hebben? “Op den duur wen je er wel een beetje aan,” aldus Hoogendijk. “In tropische landen is het meestal erg warm en daar gaat het leven ook gewoon door.”

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Tijdens Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn Filosofie voor een Weergaloos leven is al aan de vijfde druk toe. In het interview in de nieuwste Nouveau vertelt hij over ‘de kracht van filosofie’ als sleutel tot het leven waar je naar verlangt, at any age.

Lammert: ‘We hébben allemaal al een weergaloos leven. In letterlijke zin betekent weergaloos immers ‘niet weer gaan’. We kunnen voor het leven niet een keertje oefenen. Daarom ga ik graag te rade bij filosofen die al 2500 jaar nadenken over levenskunst.’ 

Over die levenskunst gesproken, wat is een goed advies voor ageless vrouwen die het leven willen blijven omarmen?

Lammert: ‘Je realiseren dat we in een wereld leven die heel erg wordt gedomineerd door getallen. Neem daar vooral afstand van. Dingen die er in het leven écht toe doen, zijn niet in cijfers uit te drukken.

Zie de voordelen van het ouder worden en focus daarop. Bijvoorbeeld op het gegeven dat je je met het verstrijken der jaren steeds minder gaat aantrekken van wat anderen van je vinden.

Vraag je in plaats van “Wat wil ik nog in het leven?” eens af wat jij het leven nog te bieden hebt: “Hoe richt ik vanaf nu mijn leven zo zinvol mogelijk in?”’

Op wel gebied heb je de meeste invloed op je geluk?

‘Vooral in je denken, omdat je daar altijd vrij in bent. Epictetus zei: “Het zijn niet de dingen zelf die ons in verwarring brengen, maar onze denkbeelden erover.”

Dat zie ik ook heel vaak in de workshops die ik geef. Over de dood bijvoorbeeld; het stilstaan bij je sterfelijkheid kan je helpen in te zien wat er in je leven echt toe doet. Ook in mijn workshops over seks blijkt hoe onze ideeën over seks invloed hebben op ons leven.’

We moeten hoe dan ook zelf aan de slag...

‘Er is geen methode die leidt tot het grote geluk. Het leven is ingewikkeld en dat leren aanvaarden is al mooi. Op elke leeftijd.’

Meer lezen over Lammert en zijn filosofie voor een weergaloos leven? Over de maakbaarheid van het leven bijvoorbeeld of wat ons het meeste in de weg zit in onze zoektocht naar geluk? Nu in de nieuwste Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in