Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zo geef je een online presentatie die stáát

Gouden tips van de presentatie-expert. Wil je een knallende online presentatie geven? Doe dan niet simpelweg vanachter je laptop hetzelfde als bij ‘een echte’ presentatie. Presentatie-expert Kevin Cruiming geeft vijf tips. Zoals: doe toch even parfum op. "Als ik iets heb geleerd van de afgelopen ...

Zo geef je een online presentatie die stáát

Gouden tips van de presentatie-expert.

Wil je een knallende online presentatie geven? Doe dan niet simpelweg vanachter je laptop hetzelfde als bij ‘een echte’ presentatie. Presentatie-expert Kevin Cruiming geeft vijf tips. Zoals: doe toch even parfum op.

"Als ik iets heb geleerd van de afgelopen maanden, dan is het wel dat het online een stuk moeilijker is om écht binnen te komen bij je publiek," zegt Cruiming. "Ik wil graag de sfeer van de groep aanvoelen, energie geven en ontvangen, interactie hebben met elkaar. Dat werkt online net iets anders. Maar hoewel het online lastiger is om een interactieve en energieke presentatie neer te zetten, is het gelukkig niet onmogelijk. Benieuwd hoe je dit doet? In dit artikel deel ik vijf tips."

NOUVEAU EN INTERMEDIAIR DRAGEN POWERVROUWEN EEN WARM HART TOE EN WERKEN REGELMATIG SAMEN. DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERDER OP INTERMEDIAIR

Tip 1: Kom van die stoel af!

Een gezicht, als je geluk hebt nog een deel van de armen, maar zeker geen benen: het klassieke Zoom-beeld laat jou als spreker nooit helemaal zien. Tenminste, als je op je stoel blijft zitten. Dat is niet alleen best raar, maar ook onhandig. Je non-verbale communicatie zit namelijk in je hele lijf, niet alleen in het gedeelte dat je in het online-hokje kunt zien.

Breek door die beperkte ruimte heen en ga staan! Dit gaat het makkelijkst met een externe webcam. Als je vanaf je middel in beeld bent, is dit ideaal. Je straalt hierdoor meteen meer energie uit. En wat je geeft, krijg je terug.

Tip 2: Bereid je voor op stilte

Stiltes. Ervaren sprekers weten dat dit een krachtige tool is tijdens je presentatie. Er is altijd een kort moment van bezinning nadat je een vraag hebt gesteld aan je publiek. Ik heb gemerkt dat die stilte online nog véél langer duurt. Het is vanachter een scherm blijkbaar toch makkelijker om helemaal niet te reageren als iemand iets vraagt.

Mijn tip: wees je bewust van lange(re) stiltes tijdens je online presentatie. Laat je niet afschrikken. Je tool werkt nog steeds goed, het kan alleen zijn dat het drie keer zo lang duurt voordat je publiek reageert.

Tip 3: Creëer interactie

Om nog even verder te gaan op die stiltes: online zijn ze niet alleen langer, maar überhaupt anders dan in het echt. Tijdens een offlinepresentatie kun je veel informatie halen uit een stilte. Je voelt aan hoe je publiek in de wedstrijd zit. Vindt het iets grappig, of is er ongemak? Dit soort informatie haal je normaal gesproken uit oogcontact (of juist het ontbreken daarvan), het lopen door de groep en het hebben van een een-tweetje met iemand uit je publiek.

Interactie is cruciaal om het beste uit je presentatie te halen. Omdat die online vaak niet natuurlijk ontstaat, raad ik je aan om meer interactie-momenten in te bouwen. Maak gebruik van die wordcloud, ga het gesprek aan in de chat, peil de kennis van je publiek via een quiz. Door dit soort momenten wordt je presentatie interactief en energiek.

Extra tip: Laat je publiek meebepalen over de inhoud van je presentatie. Via een poll laat ik mijn publiek vaak drie onderwerpen kiezen (uit vijf) die ik ga bespreken.

Tip 4: Kijk niet naar jezelf

‘Zie ik er zó uit als ik praat?!’ Geef toe, ook jij hebt weleens uitvoerig naar jezelf gekeken tijdens een online-meeting. Maar dat is helemaal niet handig! Tijdens een ‘normale’ presentatie zie je jezelf ook niet de hele tijd. Jezelf zien presenteren leidt af. Als je naar jezelf kijkt, kijk je niet in de camera en mist je publiek het oogcontact met jou.

Mijn tip is dan ook: kijk niet naar jezelf. Natuurlijk is het wel handig om voorafgaand aan je presentatie te controleren of je goed in beeld bent, of je kleding goed zit en of er geen gekke dingen te zien zijn op de achtergrond. Of op je voorhoofd. Maar zet na deze check je self-view uit.

Tip 5: Besteed aandacht aan de basics (maar niet die basics)

Inmiddels heb je waarschijnlijk al in honderd artikelen gelezen dat je moet zorgen voor een stabiele internetverbinding, een opgeruimde achtergrond en een goed werkende headset. Daar ga ik je dus ook zeker niet nog een keer op wijzen. Met ‘de basics’ bedoel ik iets anders dan deze technische eisen.

De basis van een goede online presentatie is namelijk je mindset. Online voelt misschien laagdrempeliger, veiliger. Wil je in je pyjama gaan zitten? Niemand die het ziet! Vergeten deodorant op te doen? Geen probleem joh, daar heb je alleen jezelf mee. Matig voorbereid? Als je je spiekbriefje buiten beeld houdt valt dat niemand op.

Het is verleidelijk om je bed uit te rollen en direct achter je laptop te gaan zitten. Toch raad ik je aan om je online presentatie in te gaan met dezelfde mindset als een offline presentatie. Bereid je inhoudelijk goed voor, trek een outfit aan die je normaal ook aan zou doen, en doe toch even dat parfummetje op. Als jij je verzorgd, zelfverzekerd en voorbereid voelt, straal je dit ook uit.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in