Deels terug naar kantoor, deels thuis aan de slag.

Voor veel mensen wordt het 'hybride werken' nu concreet. Een of twee dagen op kantoor om collega's te spreken en samen te vergaderen. En de andere dagen thuiswerken, zoals tijdens de lockdown, lijkt in veel bedrijven de standaard te worden.

Aangezien thuiswerken voor veel mensen een blijvertje wordt, is het zaak om dat een beetje gezond aan te pakken. Als in: je hebt recht op pauze en het is niet normaal zeven dagen per week bereikbaar te zijn.

Rebecca Seal schreef er een goed boek over: Solo, werken als zelfstandige (zonder gek te worden, € 23). Een aanrader voor eenpitters, maar ook heel nuttig als je blijvend een deel van je werk thuis uitvoert.

Article continues after the ad

"Het gaat om hoe je een werkomgeving te creëren die goed is voor je brein én je lichaam," zegt ze in De Morgen. "Daarbij is de juiste instelling belangrijk: wees niet je eigen baas, maar de beste baas die je voor jezelf kan zijn. Behandel jezelf dus zoals een goede baas dat zou doen."

"Als je baas bijvoorbeeld zou zeggen dat je geen recht op een lunchpauze hebt, zou je dat waarschijnlijk niet pikken. Toch ontzeggen veel thuiswerkers zichzelf degelijke pauzes, omdat ze vaak geloven dat ze daar geen tijd voor hebben, of die verdienen."

Seal pleit bovendien voor wat afstand nemen van je werk: je hoeft niet per se vurige passie te voelen voor je werkzaamheden. Het is een hippe term, maar passie bewijs je met toewijding en lange uren.   "Onderzoek toont aan dat mensen die meer gepassioneerd zijn over hun werk een hogere kans hebben op burn-out en uitbuiting," zegt Seal. "Voor het merendeel van ons zal ons werk echter nooit een overstijgende beleving zijn, en dat is oké."

Met andere woorden: zie werk als een transactie. Je geeft een deel van je tijd, kennis er energie en in ruil word je daarvoor betaald. Leuke collega's zijn een meevaller, maar je hoeft niet per se bevriend te zijn om prettig samen te werken.

Nog wat tips

  • Probeer verder het hybride werken zo makkelijk mogelijk te maken: heb je veel spullen die heen en weer moeten, zorg dan voor een rolkoffertje om alles makkelijk te verplaatsen.
  • Schuif niet teveel met je kantoordagen, in de praktijk is het toch wel makkelijk (en gezellig) om minimaal één dag per week live met je collega's te kunnen overleggen. In de praktijk ben je minder productiever dan thuis, maar is even verbinden en gezien worden door je teamleider zeker zo belangrijk.
  • Iets wat je vermoedelijk al hebt geregeld tijdens de lockdown: goede wifi, goede databeveiliging, comfortabele werkplek.
  • Bij modern ingestelde bedrijven al een groot succes: de vierdaagse werkweek. Het is een fenomeen dat prima past by hybride werken.
  • Bij het hybride werken gelden geen vaste werktijden voor iedereen. Belangrijk is wel dat iedereen weet wie wanneer werkt en wanneer je bereikbaar bent voor overleg en dat daar netjes mee wordt omgegaan, zodat je op elkaar kunt rekenen.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in