'Het geeft veel voldoening te leven naar je eigen waarden.'

Friese zangeres Nynke Laverman (40) brak in 2003 door met Sielesâlt waarmee ze een heel nieuw genre neerzette: Friese Fado. Haar nieuwste ­album Plant (2021) is een weerspiegeling van haar respect voor de aarde, iets wat haar er onder andere toe bracht plastic uit haar huishouden te verbannen.

"Het voelde niet goed om ’s avonds een documentaire te zien over dieren met een maag vol plastic en de volgende ochtend mijn supermarktkarretje ermee vol te gooien," zegt ze in Trouw. "Ik besloot: plastic komt mijn huis niet meer in."

"Gelukkig deelt mijn gezin die waarden. Mijn zoons zijn zes en negen en vinden het prima dat we bepaalde dingen niet meer eten, zoals chips, omdat het niet los verkrijgbaar is. De oudste wil natuurfotograaf worden, zijn ideale wereld is een wereld zonder mensen, hij was snel overtuigd. Dat gold eigenlijk ook voor mijn jongste en Sytze, mijn man."

Article continues after the ad

"Kijk, je redt de wereld niet door plastic uit je huis te bannen, maar het geeft zo veel meer voldoening om te leven naar je eigen waarden. Die houding geef je ook door aan kinderen. Zij zien dat ik dingen zorgvuldig doe en met aandacht. Dat ik me bij alles afvraag: hebben we het echt nodig? Kan het ook anders?"

'Er staat standaard een tas vol lege potjes klaar'

"Eerst denk je: jeetje, geen plastic meer, dat kan niet, maar het is gewoon een kwestie van het omleggen van routines. Daar moet je in investeren: hoe ga ik dit doen, in welke winkels moet ik zijn? Inmiddels denk ik er niet meer over na. Er staat standaard een tas vol lege potjes klaar. Vrijdag is er markt, dan doe ik de boodschappen."

"De keuze om plastic te bannen, leidt tot vertraging, want dingen kosten meer tijd. Eten koken duurt nu ­minimaal een uur, soms zelfs langer, want ik koop niets meer kant-en-klaar of voorgesneden. Alles moet eerst door mijn handen: wassen, snijden. Ik maak contact met mijn eten. Daar word ik rustig van, omdat ik er de tijd voor moet nemen. Die vertraging vind ik winst."

Plant groeit naar tour toe

Plant is een slow-release. Tot en met september wordt elke maand een nummer uitgebracht, met een bijbehorende podcast, waarin Nynke spreekt met onder anderen filosoof ­Roman Krznaric, ­komiek Jochem ­Myjer en psychiater Damiaan Denys.

De gelijknamige theatertour gaat (zo mogelijk) op 15 ok­tober in Amsterdam in première. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in