Boer Zoekt Bemiddelaar?

Het huidige stikstofprobleem is niet alleen van de boeren. Alle betrokken partijen moeten actief en samen anders gaan kijken naar de manier waarop Nederland met voedsel en voedselproductie omgaat.

Dat stelt Boer Zoekt Vrouw-icoon Yvon Jaspers in een reactie op de boerenprotesten van de afgelopen tijd. De pesentatrice werd op sociale media veel gesuggereerd als bemiddelaar in het conflict, onder anderen door historicus Nadia Bouras van de Universiteit Leiden. Zowel de Tweede Kamer als het kabinet zeiden donderdagavond dat een onafhankelijke bemiddelaar het vastgelopen gesprek gaande moet houden.

'Aan veel keukentafels worden moeilijke, verdrietige en soms wanhopige gesprekken gevoerd'

"De boerenwereld staat op z’n kop", meldt Jaspers in een korte verklaring aan ANP. "Aan veel keukentafels worden moeilijke, verdrietige en soms wanhopige gesprekken gevoerd. Dit stikstofprobleem is niet alleen van de boeren. Het is van jou, van mij, van ons allemaal."

Article continues after the ad

Jaspers stelt dat iedereen in Nederland anders moet gaan kijken naar de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. "Ik hoop van harte dat alle partijen, eventueel met een bemiddelaar, met elkaar in gesprek gaan en een vernieuwend en realistisch toekomstperspectief bieden waar de boeren mee vooruit kunnen."

Het is niet duidelijk of Jaspers ook in haar programma's actief aandacht gaat besteden aan de boerenprotesten die Nederland al meer dan een week in de greep houden.

De reactie van de NPO-coryfee is opvallend. Tot nu toe zweeg zij over de boerenprotesten, ook bij eerdere blokkades en acties door boze agrariërs. KRO-NCRV stelde altijd dat Jaspers zich niet wilde uitlaten over actuele kwesties rond de boeren.

Jaspers presenteerde sinds 2004 bijna 160 afleveringen van het populaire programma waarin zij agrariërs helpt een vrouw te vinden. Het programma trekt al jaren vele miljoenen kijkers.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in