Op tournee met The Mousetrap als Mrs. Boyle.

Willeke van Ammelrooy (77) speelt momenteel Mrs. Boyle in The Mousetrap van Agatha Christie. Drie maanden lang, vijf avonden per week op tournee langs de Nederlandse schouwburgen.

Is het pittig om weer op de planken te staan? Absoluut, zegt ze in Mezza, het weekendmagazine van het Algemeen Dagblad. Drie jaar geleden stond ze voor het laatst op het toneel, in Agnes van God.

Article continues after the ad

‘Mijn medespeler Wilbert Gieske zei vanmiddag nog: ‘Willeke, ik ben elke avond zó moe als ik thuiskom.’ Hij is 75. ‘Nou, ik ook,’ antwoordde ik. ’s Ochtends vroeg naar Amsterdam, de hele dag repeteren. ’s Avonds eet ik even wat; mijn zus geeft me heerlijke dingen mee uit te vriezer of ik kook een hapje. En daarna nog teksten leren.’

Dat gaat haar niet makkelijk af: ‘Ik vond het moeilijker dan ik gedacht had, eerlijk gezegd. Het is heel anders dan bij film. Ik ben erachter gekomen dat ik eigenlijk niet weet hoe dat teksten leren moet. Wie heeft mij ooit geleerd dit te leren? Ik zou het niet meer weten.'

Levenservaring

Toch gaat het haar goed af, ze geeft een zekere gravitas aan Mrs. Boyle die past bij iemand met Willeke's staat van dienst en levenservaring.

Ze speelde in vele films, waaronder de hoofdrol in Oscarwinnaar Antonia. En heeft privé ook het een en ander meegemaakt. De vader van haar kind pleegde zelfmoord, ze kreeg kanker, ze kreeg een nieuwe hartklep, had alles, verloor bijna alles, krabbelde weer op. Het doorleefde staat haar goed en werkt ook goed op het podium.

The Mousetrap

The Mousetrap is de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld. Het stuk ging in 1952 in première en wordt nog steeds overal ter wereld opgevoerd. 

Het verhaal speelt zich af in hotel Monkswell Manor waarin een aantal gasten vast zit door een grote sneeuwstorm. Onlangs is er vlakbij een moord gepleegd en er zijn vermoedens dat de moordenaar in het hotel schuilhoudt. Een brigadier van de politie gaat op onderzoek uit. Dan blijkt dat alle gasten een geschikt motief hebben. Maar wie heeft het gedaan? De speellijst vind je hier.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in