Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wie is Caroline van der Plas van de BBB?

Ze maakte haar entree op het Binnenhof per tractor! Caroline van der Plas (Cuijk, 1967) is een van de nieuwkomers op het Binnenhof. Als lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging haalde ze bij de verkiezingen een zetel voor haar partij binnen. Volgende week wordt ze geïnstalleerd als Tweede Kamerlid,...

Wie is Caroline van der Plas van de BBB?

Ze maakte haar entree op het Binnenhof per tractor!

Caroline van der Plas (Cuijk, 1967) is een van de nieuwkomers op het Binnenhof. Als lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging haalde ze bij de verkiezingen een zetel voor haar partij binnen. Volgende week wordt ze geïnstalleerd als Tweede Kamerlid, maar wie is deze vrouw en waar staat ze voor?

Van der Plas is van oorsprong journalist. Ze was onder meer werkzaam voor uitgever Reed Business waar ze schreef voor een blad over de vleesindustrie. Ook werkte ze als communicatiemedewerker voor onder meer LTO Noord en de Nederlandse Bond van Varkenshouders. Al jaren moedigt ze boeren aan wat meer uit hun schulp te komen, zo groeide ze uit tot een brede vertegenwoordiger van alles en iedereen buiten de Randstad.

Dat ze een agrarisch boegbeeld is geworden, is wonderlijk: haar vader werd bekend als sportjournalist en haar moeder wethouder in Deventer. De drive heeft ze naar eigen zeggen van haar vader, het politieke instinct (en de passie) van haar moeder, die Ierse roots heeft. Caroline heeft twee zonen en is weduwe, ze verloor haar man Jan in 2019 aan alvleesklierkanker.

Liefde voor landbouw

‘Als je in deze sector werkt, zie je wat er gebeurt," zegt Van der Plas over haar motivatie om de politiek in te gaan. "Dat de boeren zoveel nadenken over regelgeving, hoe ze het beter kunnen doen. Elke dag produceren ze met passie voedsel. Ik vind boeren een mooi volk, nuchter, de poten in de klei. Geen blabla. Daar hou ik van. En als ik dan zie hoeveel moeite boeren moeten doen om aan de eisen van de overheid tegemoet te komen. Terwijl ze financieel nauwelijks worden gecompenseerd. En hoeveel pijn het ze doet hoe ze worden weggezet. De opkomst van de Partij voor de Dieren en activistische organisaties als Wakker Dier triggerden mij. Zij communiceren elke dag. En vaak met succes. De boeren, tuinders, vissers en anderen die het platteland een warm hart toedragen moeten in de tegenaanval."

Ze benadrukt geen boerenpartij te vertegenwoordigen, maar te staan voor het welzijn van de burgers die buiten de Randstad leven (zo'n 9 miljoen Nederlanders) en waar Den Haag weinig feeling mee lijkt te hebben, behalve als het gaat om ruimte opeisen voor windmolens of datacentra. Het openbaar vervoer is er zeer beperkt, lokale voorzieningen (zoals pinautomaten, brievenbussen, zwembaden, scholen en streekziekenhuizen) verdwijnen. 'Cultuursubsidies zijn een mooi voorbeeld,' zegt ze. 'Ze gaan allemaal naar hoofdstedelijke instellingen en die schreeuwen moord en brand als ze buiten de boot dreigen te vallen, maar op het platteland is de bibliotheek al snel te duur en moet dicht.'

Mediastorm

Na haar recente optreden in Jinek kreeg Caroline – nogal, euh, rechtstreeks en duidelijk nog geen mediatraining gehad - meteen haar vuurdoop.  Ze had daar een discussie met eveneens nieuw Kamerlid Sylvana Simons van Bij1. Kijkers waren woest over de uitspraken van Van der Plas en lieten dat merken op Twitter. De hashtag #caroline werd trending en opmerkingen die de Deventerse jaren geleden deed op Twitter werden opgerakeld.

'Ik zou die tweets nu dan ook niet meer versturen. Als ik ze nu zie, dan denk ik: moet dat nou?'

Het ging onder meer over een tweet waarin Van der Plas zich uitlaat over deelnemers van de Gay Pride, zo'n acht jaar geleden. "Je moet er wel rekening mee houden dat die tweets zijn verstuurd toen wij nog in een maatschappij leefden waarin we nog niet dachten: mag ik dit wel zeggen?", zegt Van der Plas bij RTV Oost. "Tegenwoordig mag je eigenlijk niks meer zeggen. Ik zou die tweets nu dan ook niet meer versturen. Als ik ze nu zie, dan denk ik: moet dat nou? Het is nooit de bedoeling geweest om hier iemand mee te kwetsen. Als dat wel zo is, dan spijt mij dat zeer."

Ze heeft inmiddels de bewuste tweets verwijderd, maar niet omdat ze er niet meer achter staat. "Ik weet zelf hoe ik ben. Ik ben geen homofoob of racist. Moet ik dan mijn verleden gaan verbergen? Het is niet dat ik een grote crimineel ben." Ze heeft geen goed woord over voor de Twitteraars die in haar verleden doken: "Ik wil niet in zo'n maatschappij leven waarin we met elkaar gaan kijken, 'wat heb jij ooit gezegd en hoe kan ik dat tegen je gebruiken?' Als ik dat zou moeten doen, dan vind ik dat heel krampachtig." Verder liet de ophef haar redelijk koud: "Ik heb er geen seconde minder om geslapen. Het houdt mij totaal niet bezig. Het land heeft wel wat beters te doen dan een fittie met mevrouw Simons. Ik heb niks tegen haar persoonlijk."

Het is te hopen dat beide vrouwen als nieuwkomers snel eens koffie gaan drinken (zo'n eerste vergadering met alle beoogde fractievoorzitters leent zich daar niet zo voor). Ze kunnen heel wat van elkaar leren, over de problemen van hun achterbannen die meer met elkaar gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken, en over wat er leeft in de Randstad en op het platteland. Alleen daarom zijn ze allebei al een aanwinst voor de nieuwe Tweede Kamer.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in