Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Welkom bij de Happy 50 Club, Winona Ryder!

Wéér een leuke vijftiger erbij. Happy birthday Winona Ryder, die als vijftiger aanzienlijk beter in haar vel zit dan twintig, dertig jaar geleden. "Toen ik jonger was, kon ik dat niet geloven," zegt ze. "Maar het is dus echt waar." Fragiele goth Winona Laura Horowitz – ze werkt onder de naam Ryde...

Welkom bij de Happy 50 Club, Winona Ryder!

Wéér een leuke vijftiger erbij.

Happy birthday Winona Ryder, die als vijftiger aanzienlijk beter in haar vel zit dan twintig, dertig jaar geleden. "Toen ik jonger was, kon ik dat niet geloven," zegt ze. "Maar het is dus echt waar."

Fragiele goth

Winona Laura Horowitz – ze werkt onder de naam Ryder – was in de jaren tachtig en negentig zeer succesvol als 'het fragiele meisje' in cultfilms als Beetlejuice...

... Edward Scissorhands, Heathers...

... Mermaids, The Age of Innocence, Alien Resurrection en Girl Interrupted.

Tel daar haar toenmalige relatie met bad boy Johnny Depp en haar tikje Goth imago bij op en je hebt Hollywoodgoud.

Winkeldiefstal

Wat haar val des te groter maakte toen ze in 2001 werd gearresteerd voor winkeldiefstal. De buit was niet mis: bij elkaar voor 5500 dollar aan kleren en haarspeldjes bij Saks.

Het ging daarvoor al niet echt lekker met haar: ze kampte met een stressstoornis, kampte met slapeloosheid en stalkers, en werd opgenomen met maagklachten.

Het werd er niet beter op toen tijdens het proces bleek dat ze oxycodone, diazepam en vicodin zonder recept gebruikte. Winona hoefde niet naar de gevangenis, maar kreeg een boete, moest verplicht in therapie en kreeg een forse werkstraf.

Schoon schip

Het pleit voor haar dat ze uit de ratrace van Hollywood stapte om haar leven beter te regelen. Winona vervulde méér dan haar werkstraf, ging ook na de verplichte therapie naar een therapeut en woonde een tijdje in alle rust in San Francisco.

"Als je eenmaal accepteert dat het oké is om niet alle antwoorden te hebben en niet volmaakt te zijn, besef je dat je af en toe verward voelen normaal is voor een mens."

"Het incident gebeurde in een moeilijke periode," zei ze in Interview. "Ik was depressief en zat zwaar onder de pijnstillers die een kwakzalver me had voorgeschreven, ook dat deed niets voor mijn inschattingsvermogen."

Dertig en geen rollen meer

Het werk droogde intussen op: "Ik ging van weirdo tiener naar pixie grietje naar 'we hebben geen idee wat we met haar aan moeten," zei ze daarover.

"Te oud om nog het liefje te spelen, niet meer in zwang voor de films die destijds werden gemaakt. Toen ik er weer aan toe was om te werken, was er niemand meer die dat wilde."

"Als dit me was overkomen toen ik jonger was, zou ik zijn geflipt, maar hoe ouder je wordt, hoe minder belangrijk het is wat anderen van je denken."

Stranger Things

Hoewel ze sindsdien wel regelmatig op bescheiden schaal werkte, was de rol van alleenstaande moeder Joyce in tv-serie Stranger Things in 2016 haar echte comeback bij het grote publiek.

"Geweldige ervaring, die me nieuwe kansen heeft gegeven. Bovendien staat men nu veel meer open voor inhoudelijke films met vrouwen over vrouwen. Ik stam uit een tijd waarin ik werd gecast als 'het lelijke meisje'.

Happy 50

Over vijftig worden: "Prima, ik heb er geen moeite mee. Mijn jaren als dertiger waren vreselijk, als veertiger voelde ik me beter. En zoals ik nu in het leven sta, kan het er alleen maar verder op vooruit gaan als vijftiger."

Wel spendeert ze meer tijd aan in vorm blijven. "Ik heb een pilatesmachine voor thuis gekocht," zegt ze. "Als je jong bent, maal je nergens om, maar op je 42ste begint je rug op te spelen. Ik wou dat ik er eerder iets aan had gedaan. Je kunt dun én slecht in vorm zijn. Dus ik probeer wat spieren te kweken. Exercise wordt een must, je moet voor je botten zorgen."

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in