'Volgens mij wordt het alleen maar beter.'

Je leerde haar kennen als Cristina Yang in Grey's Anatomy, je raakte van haar in de ban als Eve Polastri in de spionagethrillerserie Killing Eve: vandaag wordt Sandra Oh vijftig. Welkom bij de club!

Article continues after the ad

"Ik vond mijn jaren als veertiger geweldig," zegt ze. "Dan kom je pas echt in je power. Je begint te begrijpen hoe dingen werken, je doorgrondt je eigen macht. Ik kan echt niet wachten om aan mijn jaren als vijftiger te beginnen. Ik ken veel vrouwen die al vijftig zijn en afgaand op hen, wordt het alleen maar beter."

Sandra, hier in 1995 met links Mina Shum, heeft een rijke staat van dienst met film- en tv-rollen en werd in 2019 door Time uitgeroepen als een van de meest invloedrijkste mensen ter wereld.

Oh werd geboren in Canada als dochter van Zuid-Koreaanse immigranten. Haar moeder werkt als biochemicus, haar vader is ondernemer en ze heeft nog een broer en een zus.

"Ik ben de enige in de familie die geen master in iets heeft"

In haar schooltijd danste ze en zat ze bij de toneelclub, later kon ze een beurs krijgen om vier jaar journalistiek te studeren. Haar ouders waren niet heel blij toen ze daar vanaf zag om drama te gaan sturen aan de National Theatre School, iets wat ze zelf betaalde van haar bijbaantjes: "Ik ben de enige in de familie die geen master in iets heeft. Als acteren niet je roeping is, kun je er beter niet aan beginnen."

Vanaf 1994 kon ze leven van haar werk als actrice ("Hollywood stopt acteurs graag in hokjes en Aziatische acteurs in extra kleine hokjes"), haar grote doorbraak kwam in 2005 met Grey's Anatomy.

Voor die rol en voor haar rol in Killing Eve won ze Golden Globes, SAG's en vele andere awards.

"Ik denk niet dat mensen kunnen doorgronden wat het met je doet om beroemd te worden," zegt ze. "Wat het met je doet als het artiest en met je creatieve zelf. En met je mentale gezondheid. Ik zou zeggen dat van het tweede tot en met het achtste jaar van Grey's het extreem moeilijk was, en heel stressvol en traumatisch, als ik heel eerlijk ben."

Sandra is gescheiden en praktiseert een boeddhistische vorm van meditatie: "Selfcare betekent niet per se joggen!" Ze zweert verder bij Pilates, circuit training, acupunctuur en haar vriendinnen om door het leven te navigeren.

"Uiteindelijk zijn dat toch je grote liefdes, de vriendinnen in je leven, die er door dik en dun voor je zijn." Happy Golden Birthday, Sandra!  

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in