Vandaag is de presentatie van 'Droom groot'.

Eva Jinek is niet zomaar de beste late night talkshow host geworden, ze heeft daarvoor de nodige toppen en dalen getrotseerd.

En dat is wat ze met haar boek 'Droom groot' wil aangeven: succes is vooral ervaring opdoen, volhouden en niet het wiel gaan uitvinden als er rolmodellen zijn.

Article continues after the ad

Rolmodellen

‘You can’t be what you can’t see.’ "Dat is een gevleugelde uitspraak over rolmodellen: iemand moet je voorgaan, zodat je kunt zien wat er mogelijk is," zegt Jinek in de Volkskrant. "En dat is precies wat ik met mijn boek wil doen: al sinds ik me kan herinneren lees ik interviews met succesvolle mensen, maar vaak worden daar heel grote stappen in gezet. Inééns zitten ze op die toppositie. Terwijl ik zo graag tot in detail wil weten hóé dat is gegaan. Wie heeft je geholpen om daar te komen, wie juist niet?"

"Ik werd ook een beetje moe van alle leuzen die misschien Instagramwaardig zijn en zo op een T-shirt kunnen – we should all be feminists, geluk maak je zelf, #girlboss – maar ze betekenen zo weinig."

'Er is geen verkorte weg naar ervaring'

"Uit alle gesprekken die ik heb gevoerd, blijkt hóéveel tijd het kost om iets te bereiken. Tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Er is geen verkorte weg naar ervaring. Dus moet je op de momenten die moeilijk zijn een belangrijke keuze maken: ga je ongemak ten koste van alles vermijden, of durf je het aan te gaan?"

60 inspirerende vrouwen

In 'Droom groot' (€ 25) komen 60 inspirerende vrouwen aan het woord, van de cardioloog aan wie Eva haar placenta doneerde tot advocaat Carry Knoops, Roxeanne Hazes, prof. dr. Rianne Letschert en prinses Laurentien van Oranje. Wat had die laatste voor goede raad? "'I plan to have a happy life'," zegt Eva. "Die moet ik onthouden, dacht ik meteen. Er zit zoveel autonomie en slagvaardigheid in."

"Zij vertelt dat ze als kind wel veel liefde en erkenning kreeg, maar nooit complimenten, terwijl ze daar wel behoefte aan had. En dat ze als echtgenote van een prins ineens voortdurend op haar uiterlijk werd beoordeeld, nooit meer op inhoud. Dat vindt ze moeilijk, maar ze heeft ook besloten zich er niet door te laten afremmen. Want: ‘I plan to have a happy life.’ Heerlijk.’  

Foto's Eva (c) Roger Neve voor Nouveau / DPG Media 2021, foto prinses Laurentien (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in