'Niets is zo belangrijk als het empoweren van vrouwen.'

De scheiding van Bill en Melinda Gates deed Bill naar beneden kukelen op de ranglijst van rijkste mensen ter wereld. Hij staat nu op de vijfde plaats, met 129.6 miljard dollar op zijn naam.

In de afhandeling van de scheiding zette hij in mei al voor 3,2 miljard dollar aan aandelen op Melinda's naam. Daar is deze week nog eens voor 3 miljard dollar aan aandelen bijgekomen, wat Melinda French Gates, zoals ze zich tegenwoordig noemt, een zeer rijke vrouw maakt.

Article continues after the ad

Het stel was in 1994 in gemeenschap van goederen getrouwd en had, voor de scheiding bekend werd gemaakt, al een scheidingscontract gesloten voor de verdeling van hun bezittingen. Ook spraken ze af samen de Bill & Melinda Gates Foundation, een van de grootste charitatieve organisaties ter wereld, te blijven bestieren. Die stak onder andere 1,75 miljard dollar in onderzoek naar een covid-19 vaccin.

Wat gaat Melinda nu doen met die 6 miljard dollar? Naar eigen zeggen is ze 'geen begeesterd shopper' en wil ze het geld vooral inzetten om anderen te helpen. Sinds 2015 zet ze zich al sterk in voor het empoweren van meisjes en vrouwen, met haar eigen investeringsbedrijf Pivotal Ventures en ze heeft aangegeven die lijn voort te willen zetten.

'Waar ter wereld je ook wordt geboren, je leven is zwaarder en moeilijker als je een meisje bent'

"Sinds Bill en ik de foundation hebben opgericht, ben ik steeds meer tijd met vrouwen wereldwijd gaan doorbrengen," zegt ze. "En heb ik een veel beter idee gekregen van de impact van structurele ongelijkheid in het leven van vrouwen en meisjes. De data liegen er niet om: waar ter wereld je ook wordt geboren, je leven is zwaarder en moeilijker als je een meisje bent."

'Brede toegang tot anticonceptie een tweede, dat is de beste anti-armoede tool die er is'

"Ik richt me op meer vrouwen aan het werk krijgen, omdat financiële zelfstandigheid van vrouwen ook haar kinderen ten goede komt," zegt Melinda. "Mensen uit de armoede krijgen heeft prioriteit. Zorgen dat iedereen toegang heeft tot digitale technologie is daarin een eerste stap. Brede toegang tot anticonceptie een tweede, dat is de beste anti-armoede tool die er is."

"Daarnaast wil ik meisjes en vrouwen stimuleren om aan het werk te gaan in belangrijke branches zoals technologie en ITC. Daarnaast wil ik vrouwen aanmoedigen om zich verkiesbaar te stellen, voor zowel gemeenteraden als lagen daarboven. Het is beter voor het beleid en uiteindelijk beter voor iedereen als er ook vrouwen aan de knoppen draaien."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in