'We hebben mannen nodig voor echte emancipatie.'

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, in 1908 in het leven geroepen in New York om aandacht te vragen voor gelijkheid in de samenleving. En dat is geen overbodige luxe. Nederland staat op een gênante 31ste plaats als het gaat om gendergelijkheid, volgens het World Economic Forum.

Vrouwen hebben bovendien nog altijd te maken met ongelijke salarissen (zelfs in de topsport), ongelijke promotiekansen en zijn ondervertegenwoordigd in topfuncties waar het Old Boys Netwerk graag andere mannen voorrang geeft. Volgens het WEF zal de genderkloof pas in 2186 gedicht zijn. Alle reden om de sisterhood te steunen, dus.

Article continues after the ad

Het thema van dit jaar is solidariteit

'Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling,' aldus de organisatie. 'Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de brede zin van het woord. Mannen die, net als ons, gelijkwaardigheid nastreven en dit als uiteindelijk doel hebben.'

Naast een thema heeft Internationale Vrouwendag ook elk jaar een gezicht, en dit jaar is dat Laxmi Jhingoer. Deze Nederlandse powervrouw is gekozen door de organisatie na vele aanmeldingen. Jhingoer is modeontwerpster en heeft enige tijd geleden het merk Laxmi gelanceerd. Zij gelooft dat mensen (te) veel naar elkaar kijken en wil daarom de vrouw centraal laten staan met mooie en duurzame kleding.

Voor meer informatie en activiteiten: Internationale Vrouwendag

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in