Fotograaf
Carin Verbruggen
Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie
Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie

Tien van de 37 partijen hebben een vrouw als lijsttrekker.

Nooit eerder voerden zo veel vrouwen de kandidatenlijst van hun partij aan. Tien van de 37 partijen die meedoen aan de verkiezingen in maart hebben een vrouw als lijsttrekker.

En dat is belangrijk, want vrouwen hebben rolmodellen  nodig. Meisjes en jonge vrouwen die andere vrouwen hun verantwoordelijkheid zien nemen in gemeente, provincies en de landelijke politiek, staan ook zelf mee open om leiding te gaan geven.

Article continues after the ad

(c) Universiteit van Amsterdam

Als politicoloog Liza Mügge, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het heeft over vrouwen in de politiek haalt ze graag het lijsttrekkersdebat van het Jeugdjournaal uit 2017 aan. Daar stonden zes mannen in donkerblauwe pakken.

Lilianne Ploumen eerder deze week tijdens een debat

"Dat beeld is funest, vooral voor meisjes en jonge vrouwen," zegt ze in BN De Stem. "De zichtbaarheid van vrouwen in de politiek is ontzettend belangrijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het helpt bij de politieke betrokkenheid. Zien meisjes een vrouw in een bepaalde functie, dan denken ze sneller: 'Hé, dat is ook iets voor mij.' Politiek is een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook brengen vrouwen onderwerpen in die door mannen over het hoofd worden gezien."

Bij de verkiezingsdebatten van dit jaar staan in het rijtje lijsttrekkers ook vrouwen: Sigrid Kaag (D66), Lilian ↑ Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA). De Partij voor de Dieren had altijd al een vrouw als lijsttrekker, Esther Ouwehand nam het stokje over van Marianne Thieme. Ook 50Plus heeft met Liane den Haan een vrouw op 1 staan.

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in