Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vrouw aan het roer? Meer werkgeluk op de werkvloer!

Werknemers met een vrouw als baas ervaren meer steun. Hoewel het aantal vrouwen aan de top groeit, is er nog altijd geen gelijkwaardige balans tussen mannen en vrouwen in leidinggevende posities. En dat is jammer, want vrouwen hebben een bedrijf veel te bieden. Tanja van der Lippe, hoogleraar Soc...

Vrouw aan het roer? Meer werkgeluk op de werkvloer!

Werknemers met een vrouw als baas ervaren meer steun.

Hoewel het aantal vrouwen aan de top groeit, is er nog altijd geen gelijkwaardige balans tussen mannen en vrouwen in leidinggevende posities. En dat is jammer, want vrouwen hebben een bedrijf veel te bieden.

Tanja van der Lippe, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht, deed er onderzoek naar.  Ze ondervroeg maar liefst 15.000 werknemers en hun managers, afkomstig uit verscheidene sectoren in negen Europese landen. Daarbij focuste ze op twee belangrijke thema’s: de loonkloof en de bedrijfscultuur.

Vrouwen verdienen nog altijd minder

De loonkloof is anno nu nog steeds een pijnlijk feit. In Europa verdienen vrouwen gemiddeld 14,1 procent minder dan mannen. En dat terwijl ze precies dezelfde taken uitvoeren. Op Unequal Pay Day wordt daar de aandacht op gevestigd: vanaf die bewuste dag - vorig jaar was dat 10 november - werken Europese vrouwen in principe ‘gratis’ tot het eind van het jaar.

De hamvraag: wordt de loonkloof kleiner als er meer vrouwelijke managers sleutelposities innemen? Helaas niet, concludeert Van der Lippe uit haar onderzoek. Of je nu man of vrouw bent: je blijft een schakel in een organisatie. Om de loonkloof aan te pakken is er niet alleen een vrouw als leidinggevende nodig, maar moet de organisatie en het systeem mee veranderen.

Is er ook nog goed nieuws?

Ja, Van der Lippe ziet dat als vrouwen de leiding hebben, er een andere bedrijfscultuur ontstaat. Werknemers met een vrouw als baas ervaren meer steun. Ze durven daardoor makkelijker een gesprek aan te knopen en voelen zich minder snel gefrustreerd op de werkvloer. Ook opvallend: er wordt minder overgewerkt. In het bedrijf heerst vaak een gezinsvriendelijke cultuur.

"Dat uit zich vooral in een betere werk-privébalans", zegt Van der Lippe in Linda. "Je moet dan denken aan flexibele werktijden of eerder naar huis kunnen als een kind ziek is. Werkprestaties staan nog altijd voorop, maar mét oog voor de thuissituatie. Werknemers vinden dus dat vrouwen daar beduidend beter in zijn."

Gezocht: managers met zelfreflectie

Mannelijke leidinggevenden zijn zich vaker niet bewust van die verschillen, aldus de sociologe. "Misschien is de intentie er wel, maar is dat nog niet concreet merkbaar bij de werknemers. Of de mannelijke managers denken dat ze het goed genoeg doen."

Ze pleit voor meer bewustwording onder leidinggevenden (M/V/X): minder aandacht voor status en ego, meer voor het ontwikkelen van kwaliteiten als empathie, begripvol zijn, aandachtig, collegiaal: "Dat is een eerste stap naar het verminderen van ongelijkheid."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in