In haar memoires vertelt ze over haar bepaald niet makkelijke jeugd. 

In haar memoires Finding Me vertelt actrice en Oscarwinnares Viola Davis dat ze in armoede opgroeide in Rhode Island en met haar vijf broers en zussen in afvalbakken zocht naar voedsel.

Ze werd ook door racisten bekogeld met stenen. Maar het ergste van haar jeugd vindt ze nog altijd dat haar vader Dan haar moeder Mae Alice zowel lichamelijk als geestelijk mishandelde.

Pas veel later kon ze hem dat vergeven, voor hij in 2006 stierf aan alvleesklierkanker. "Ik wilde van mijn vader houden," zei ze. "En je moet weten dat mijn vader van mij hield. Ik zag het. Ik voelde het. Ik ontving het. En ik nam het aan. Voor mij is dat een betere uitkomst en een lichtere last dan de rest van mijn leven die molensteen meedragen hoe hij ooit was en wat hij ooit deed. Dat is mijn keuze. Dat is wat ik achterlaat: ik heb mijn vader vergeven."

Article continues after the ad

Het hielp dat haar moeder Dan ook vergaf en 48 jaar met hem getrouwd bleef, tot aan zijn dood. "Mijn vader veranderde. Mijn moeder zei dat hij elke dag zijn excuses aanbood voor wat hij vroeger had gedaan. Elke dag masseerde hij haar voeten. Vergeving is niet altijd fraai. Soms begrijpen mensen niet dat het leven geen serie is op de donderdagavond. Het is messy. Hij heeft me destijds gekwetst, maar liefde en vergeving kunnen naast woede bestaan."

Als gevolg van haar moeilijke jeugd "ontwikkelde ik al jong manieren om te overleven," zegt ze. "Ik deed wat ik kon als achtjarige. Als ik gepest werd omdat ik zwart ben, dan vocht ik terug. Dat heeft me gesterkt, ik ben er nog altijd."

Viola is sinds 2003 getrouwd met Julius Tennon (68), met wie ze dochter Genesis (11) heeft. Daarnaast is ze stiefmoeder van zijn twee kinderen uit eerdere relaties. "Ik ben blij met alles wat me is overkomen," zegt ze. "De goede en de slechte dingen, ik sta er achter. Het heeft me gemaakt tot wat ik ben. En het geeft me een buitengewoon gevoel van compassie om zo te denken. Het verzoent het meisje van vroeger, de ellende van toe en hoe het nu is, hoe ik ben thuisgekomen."

Finding me komt op 26 april 2022 uit.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in