'Niemand wil oorlog, maar men wil ook niet worden ingelijfd.'

Nu het nieuws uit Oekraïne steeds zorgelijker wordt, houden Oekraïners in Nederland, zoals Victoria Koblenko, hun hart vast.

De acties van Poetin hebben haar niet verrast: "Dit is het scenario dat al jaren klaarlag," zegt ze actrice in De Telegraaf. Ze werd geboren in de Sovjet-Unie in een gebied dat tegenwoordig deel uitmaakt van Oekraïne en vergelijkt de situatie met die in 2008. Toen schoot Poetin delen van Georgië, Zuid-Ossetië en Abchazië 'te hulp' met militairen en erkende daarna hun onafhankelijkheid. "Nu is er eerst de Russische erkenning, met oorlog als mogelijk gevolg."

'Poetin schaakt liever met een hybride oorlog en doet dat in Oekraïne al sinds 2014'

"Ondanks de voorspelbaarheid van de recente zetten merk je dat de media in het Westen vooral een 'hete fase' van oorlog verwachtten", zegt Koblenko. "Maar Poetin schaakt liever met een hybride oorlog en doet dat in Oekraïne al sinds 2014."

Article continues after the ad

'We moeten niet vergeten dat Oekraïne in 1994 zijn kernwapens heeft afgestaan aan Rusland'

Hoe ernstig is de stap van Poetin eigenlijk, het steunen van separatisten in twee Oekraïense regio’s? "We moeten niet vergeten dat Oekraïne in 1994 zijn kernwapens heeft afgestaan aan Rusland op voorwaarde dat de grenzen van Oekraïne gerespecteerd zouden worden. Dat is met de annexatie van de Krim en de huidige ontwikkelingen uitgelopen op een bedrog."

Koblenko heeft een neef aan het front, die zichzelf vrijwillig bij het Oekraïense leger meldde en met wie ze tevergeefs contact probeert te zoeken. "De hybride oorlog heeft de mensen een beetje murw gemaakt. Niemand wil oorlog, maar men wil ook niet worden ingelijfd."

Zowel Victoria Koblenko als haar man, oud-voetballer Evgeniy Levchenko, heeft suggesties hoe Nederland Oekraïne kan helpen. "Ik denk dat we moeten erkennen dat onze idealen niet altijd met onze portemonnee in overeenstemming zijn. Zo zijn er Nederlandse bedrijven die hebben meegeholpen aan het bouwen van de brug op de Krim, wat in strijd was met internationale verdragen. Hoe doen we dat straks? Blijven we bijvoorbeeld Russisch gas kopen?"

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in