Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ursula von der Leyen wil de EU veranderen

'Je moet constant vernieuwen.' Wat een paar maanden nog onmogelijk leek, is Ursula von der Leyen toch gelukt: de leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 reger...

Ursula von der Leyen wil de EU veranderen

'Je moet constant vernieuwen.'

Wat een paar maanden nog onmogelijk leek, is Ursula von der Leyen toch gelukt: de leiders van de Europese Unie hebben ingestemd met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Ook Moldavië wordt kandidaat-lid, zo is in Brussel besloten op een topoverleg van de 27 regeringsleiders. Het besluit was unaniem.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei ervan overtuigd te zijn dat Oekraïne en Moldavië zo snel mogelijk alles zullen doen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. "Het is een goede dag voor Europa."

Voorzitter Michel van de Europese Raad spreekt van een historisch besluit en van een cruciale stap voor de twee landen op de weg naar het EU-lidmaatschap. "Onze toekomst is samen."

Het besluit van de Europese regeringsleiders betekent niet dat beide voormalige Sovjet-staten op korte termijn ook echt toetreden tot de EU. De twee landen zullen aan allerlei voorwaarden moeten voldoen voordat de eigenlijke onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen. Zo moet de Oekraïense regering meer doen corruptiebestrijding en moeten de rechtsstaat en de democratie worden versterkt.

Dat het kandidaat-lidmaatschap van met name Oekraïne er zo snel is gekomen, is vooral te danken aan Von der Leyen die zich er vanaf het begin van de Russische invasie sterk voor heeft gemaakt. Iets waar ze in het begin nog over werd berispt en om werd gehoond. De Oekrainse president Zelensky vroeg het een paar dagen na het uitbreken van de oorlog al aan.

Ursula vond het belangrijk het kandidaat-lidmaatschap op de agenda te houden "omdat het grote invloed zal hebben op de moraal in Oekraïne, waar moedige en dappere inwoners vechten voor hun vrijheid en onafhankelijkheid," zegt ze in Trouw. "Het is goed voor hen om ook in politieke zin onze steun te krijgen, en die krijgen ze in de vorm van de status van kandidaat-EU-lid. Ze hebben het nodig. Maar ze moeten ook echt voldoen aan alle criteria die daarbij horen, er zijn geen verkorte procedures. We moeten ons aan de regels houden."

Hoe blijft de Europese Unie bestuurbaar als er steeds meer landen bijkomen? "We moeten binnen de Europese Unie gaan praten over hervormingen. Zijn we nog doelmatig, is de vraag. Hoe moet het bijvoorbeeld verder met de eis van unanimiteit bij besluiten, of de omvang van het instituut? Ik sta persoonlijk altijd aan de kant van diegenen die hervormingen voorstellen, want je moet constant vernieuwen en je aanpassen aan de toekomst."

"Ik denk bijvoorbeeld dat we op het gebied van buitenlandse zaken echt naar een systeem van meerderheidsstemmen moeten, in plaats van unanimiteit. Op dat gebied ben ik overtuigd dat het niet houdbaar is dat een enkel land de EU op belangrijke dossiers kan tegenhouden. De wereld wil weten waar Europa staat. De snelheid is te hoog om constant te blijven zwijgen als er één land de stemming blokkeert."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in