Ook nu hij wordt behandeld voor prostaatkanker is ze zijn steun en toeverlaat.

Het zegt wel iets over je relatie en je vriendenkring als je als Bekende Nederlander een medische kwestie twee jaar lang geheim kunt houden, vindt Louis van Gaal (70). Gisteren maakte de bondscoach van het Nederlands elftal, bij Humberto Tan bekend dat hij 'een agressieve vorm van prostaatkanker' heeft. De ziekte werd eind 2020 geconstateerd, hij is intussen 25 keer bestraald. 

'Zij zien een blos op mijn wangen en denken: wat een gezonde kerel is dat. Dat is natuurlijk niet zo'

Van Gaal deelde het nieuws over zijn ziekte niet eerder, omdat hij zijn spelersgroep niet wilde beïnvloeden. De bondscoach liet zich tijdens trainingskampen in de avond behandelen in het ziekenhuis, zonder dat de spelers daarvan op de hoogte waren. "Zij zien een blos op mijn wangen en denken: wat een gezonde kerel is dat. Dat is natuurlijk niet zo."

Het onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van de documentairefilm over Van Gaal, die vanaf donderdag 14 april in de bioscoop te zien zal zijn. "Het is onderdeel van mijn leven, dus dit laat ik ook zien in de documentaire."

Article continues after the ad

Ervaring met verdriet

Het is niet de eerste grote tegenslag in Louis' leven. In 1973 trouwde Van Gaal met zijn eerste vrouw Fernanda, die op 17 januari 1994 overleed aan alvleesklierkanker. Sinds 2008 is hij getrouwd – zijn dochters Renate en Brenda uit zijn eerste huwelijk waren zijn getuigen - met voormalig PR-manager Truus Opmeer, met wie hij toen al 12,5 jaar een relatie had.

Truus en Louis in 2007

Nu is Truus het type vrouw waarmee je oorlogen kunt winnen: slim, autonoom, opgewassen tegen haar zeer eigenwijze man en bovendien zeer loyaal. Toen duidelijk werd dat Louis na het WK 2014 zou stoppen als bondscoach van het Nederlands Elftal, meldde ze wel fijntjes dat zijn opvolger zou gaan oogsten van het werk dat Louis had gezaaid.

Truus: 'Ik moet eerlijk zeggen dat het oprechte ook wel de reden is waarom ik van hem houd'

Kritisch is ze ook op hem: "Ik zeg wel eens lach toch eens wat meer op tv, maar dan zegt hij heel nuchter: er viel toch niets te lachen?! En er zijn collega’s die zo handig de media bespelen maar zo is Louis niet. Ik heb het nu opgegeven, ik moet eerlijk zeggen dat het oprechte ook wel de reden is waarom ik van hem houd, ik weet precies dat hij eerlijk is!" 

Na zijn weduwnaarschap en haar scheiding (haar eerste man bedroog haar) kreeg het stel in 2017 een nieuwe klap te verwerken toen ze onverwacht hun schoonzoon Rein Nauta, die getrouwd was met Louis’ dochter Brenda, verloren door een geknapt aneurysma. Louis' jongste zus, oudste broer en een van zijn beste vrienden volgden.

'De dood is onderdeel van het leven. Ik ga dood, jij gaat ook dood'

"De dood is onderdeel van het leven. Ik ga dood, jij gaat ook dood," zei Louis er eerder over in de Volkskrant. "Maar mijn schoonzoon was 42.' Hij knipt in zijn vingers: "In één dag van levend: dood. Op die leeftijd. Dat is wel heel pijnlijk en verdrietig. Maar ook dat gebeurt, in deze wereld. Wat ik eigenlijk doe is proberen dat overlijden te rationaliseren. Door het te ontdoen van gevoel."

Kan dat, bij overlijden? "Dat kan ik. Ik had ook allerlei emoties en die heb ik ook geuit. Maar daarna geef je het een plekje. Door te analyseren: Rein is overleden, maar heeft een dood van een dag gehad. Ik wil ook binnen een dag dood zijn. Dat is mijn wens. Alleen niet op 42-jarige leeftijd, maar als ik 98 ben - ik geef maar een voorbeeld."

Truus en Louis weten dus wel het een en ander van verdriet en het feit dat het leven niet maakbaar is. Dat zal ongetwijfeld helpen om zijn ziekte pragmatisch te benaderen en intussen te zorgen dat ze het samen zo leuk mogelijk hebben: Truus waakt al jaren als een leeuwin over hem.

En hij houdt van haar "omdat zij een positief ingestelde tante is, met een lach op haar gezicht, die welbespraakt is, er verzorgd uitziet en goed gekleed gaat. En die zich aan afspraken houdt. Zo simpel is het." 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in