De meest invloedrijke make-up artist is nu een Dame.

Het is voor het eerst dat een visagist een lintje krijgt. Uit de Queen’s New Year 2021 Honours List blijkt dat koningin Elizabeth II van Pat McGrath een DBE heeft gemaakt. Dat is een Dame of the British Empire, in haar geval 'for services to the Fashion and Beauty Industry and Diversity'.

Article continues after the ad

Autodidact McGrath is een van de meest invloedrijke make-up artists ter wereld. "Ik heb het aan mijn moeder te danken," zegt ze. "Ze heeft me getraind voor de modeshows waarvoor ik later de make-up deed. Ze was kleermaker en zei: 'Kijk naar de patronen, check de stoffen, kijk aan wat je hebt aan make-up en begin. Ze mixte altijd zelf haar kleuren, omdat er toen niets was voor een donkere huid."

McGrath staat bekend om haar innovatieve make-up technieken, haar vaardigheid met kleur en haar voorkeur om met haar vingers in plaats van kwasten en penselen te werken. In de modewereld staat ze bekend als iemand die zeer creatief is en veren als wimpers en bladgoud als oogschaduw op een model weet aan te brengen.

Celebs als Olivia Colman lopen ook met Pat weg en roemen haar intuïtieve manier om voor iedereen een make-up te bedenken die naadloos bij de persoon in kwestie past.

In de jaren tachtig werd Pat ingeschakeld door ontwerpers als Alexander McQueen en John Galliano, later ontwierp ze een hele make-up lijn voor Armani en in 2015 introduceerde ze haar eigen collectie: Pat McGrath Labs, wat sinds vorig jaar een '1 miljard dollar company' is.

Ondanks haar liefde voor een mooie huid hamert ze erop van ware schoonheid van binnenuit komt: "Het is een energie. Het is mijn taak die naar buiten te laten komen, maar als het er niet inzit, een beetje van jezelf en van de wereld houden, wordt het moeilijk."

Ook moeilijk: dat sommige opdrachtgevers mikken op jeugd en perfectie: "Beauty is meestal imperfect en soms zelfs behoorlijk ongepolijst. En dat is boeiender dan volmaaktheid."

De basis van al haar werk is Pats liefde voor een licht glanzende huid, wat ze omschrijft als 'luminous', zoals hier bij Jennifer Lopez: "Elke vrouw knapt op van powerglow."

Dame Pat is trots (en terecht!)

Foto's (c) Pat McGrath

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in