Linda in 2005
Linda in 2005

Hoe een cosmetische ingreep haar diepe ellende bezorgde.

Linda Evangelista behoorde samen met onder andere Naomi Campbell en Claudia Schiffer tot de Magnificent Seven, de supermodellen die in de jaren negentig alom vertegenwoordigd waren en naast het modellenwerk ook zelf een succesvol merk werden.

Met de opmerking 'Voor minder dan 10.000 dollar kom ik mijn bed niet uit,' maakte ze in 1990 duidelijk over gezond zelfvertrouwen te beschikken.

Article continues after the ad

Naomi en Claudia werken nog altijd, Linda (hier in 2016 en nog redelijk zichzelf), is uit beeld verdwenen en dat blijkt om een vervelende reden te zijn. Ze ontwikkelde paradoxicale adipose hyperplasie (PAH) na een CoolSculpting behandeling.

Die moet vetcellen verminderen, maar een zeer zeldzame bijwerking is dat de vetcellen zich juist vermeerderen. Dit komt voor in 0.0051% van de 1.5 miljoen CoolSculpting procedures wereldwijd. "Ik ben voorgoed misvormd," zegt Evangelista. "Zelfs na twee pijnlijke en onsuccesvolle hersteloperaties. Ik ben, zoals de media het omschrijven, 'onherkenbaar'.

Linda zegt hier van te voren niet voor te zijn gewaarschuwd. "PAH heeft me niet alleen van mijn inkomen beroofd, maar ook in een cyclus gebracht van diepe depressie, oprecht verdriet en eenzame diepten in zelfwalging. Als gevolg hiervan ben ik een kluizenaar geworden." Hoe ze eraan toe is, is niet duidelijk - ze heeft al een hele tijd geen recente selfies geplaatst.

Evangelista komt er nu mee naar buiten omdat ze een aanklacht heeft ingediend. "Met de rechtszaak wil ik mijn schaamte van me af te schudden en mijn verhaal vertellen. Ik heb er zo genoeg van om zo te leven. Ik wil graag weer met opgeheven hoofd de deur uitlopen, hoewel ik niet meer op mezelf lijk."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in