Een documentaire-duo liep een jaar lang met haar mee.

Deze maand zit Tineke Schouten 40 jaar in het vak (eigenlijk vijftig, want ze deed al van alles voor Lenie uit de Takkestraat een hit werd, maar heeft toch voor 1982 als ijkpunt gekozen).

Voor BNNVARA was dat aanleiding om een jaar lang met haar mee te kijken bij het maken van haar 25ste jubileumvoorstelling ‘Dubbel’. En dan komt onherroepelijk het moment dat de mens achter de typetjes steeds scherper in beeld komt.

Documentairemakers Hetty Nietsch en Lisa Bom keken mee bij het schrijfproces rondom nieuwe typetjes en hun menselijke tekortkomingen en laten zien hoe Schouten met lichte tegenzin aan de repetitieperiode begon om uiteindelijk met heel veel plezier in het theater te staan.

Article continues after the ad

Waarom zei ze ja tegen Nietsch en Bom? "Dat ging min of meer iets te snel," zegt Schouten in de Telegraaf. "Toen de programmamakers met het idee kwamen dacht ik: ’Leuk, dat wordt een avondje hoogtepunten uit mijn carrière’. Maar het bleek dus uiteindelijk om iets heel anders te gaan."

Ze keek wel kritisch naar zichzelf toen de documentaire af was: "Ik ben een perfectionist, dus ik zie dingen als rimpels of mijn dikke kont wel als iets wat er uitgelaten had mogen worden. Ook zie je mij op een gegeven ogenblik in een pyjama lopen. Dan denk ik: ’Had even iets fatsoenlijks aangedaan!’ Maar ik ben niet anders dan anderen. Ik heb een leven als iedereen met een man, kinderen en kleinkinderen. Dus dat niet al te perfecte plaatje mag iedereen ook zien."

‘De vele gezichten van Tineke Schouten’ is op zaterdag 24 september te zien bij BNNVARA op NPO1, 22.15 uur.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in