Doe je voordeel met haar kennis van deze powervrouwen!

Susan Smit sprak eerder al in Nouveau haar waardering uit voor heksen. "Het woord ‘heks’ heeft voor mij altijd een stoutmoedige bijklank gehad," zegt ze. "Het ademt onafhankelijkheid, kracht, vrijheid. Iets rondom dat woord bruist van avontuur."

'Goed beschouwd waren heksen de eerste feministen'

"De heks belichaamt een vrouw die bevrijd is van alle overheersing en beperking. Van oudsher is zij de vrouw met iets te vrije (seksuele) opvattingen binnen de kerkelijke gemeen­schap, ongebonden en met kennis van de natuur. Zij is de vrouw die het systeem trot­seert of ervoor kiest zich er afzijdig van te houden en haar eigen weg te gaan. Goed beschouwd waren ze de eerste feministen."


Ook haar nieuwe boek gaat over deze bijzondere powervrouwen en over hekserij. Dat is, net als alle andere natuurreligies op de wereld, niet-georganiseerd. Er zijn geen heilige boeken, gebouwen of profeten, er is geen strikte leer. Veel mensen noemen het daarom liever een spiritueel traject. 

Article continues after the ad

'De levensfilosofie van hekserij is bedoeld om het wilde in jezelf wakker te schudden'

Smit, inmiddels al ruim twintig jaar op het pad van de heks, deelt in haar nieuwe boek De Wijsheid van de Heks wat ze zelf allemaal heeft geleerd op haar persoonlijke ontwikkelingsreis. Ze vertelt je alles wat ze weet over de natuurwetten en levensbeschouwing van de oude religie en reikt je middelen aan voor groei. "De levensfilosofie van hekserij is niet bedoeld als 'zelfverbeteringstraject'," zegt ze, "maar om het wilde in jezelf wakker te schudden."

Zo laat Susan zien hoe de oude natuurreligie je in het hier en nu kan helpen bij het omgaan met emoties, het op peil houden en opschonen van je levensenergie, de verhouding tot je lichaam en seksualiteit, het benutten van creativiteit, intuïtie en scheppingskracht, en de zorg voor de aarde en elkaar. Kortom, hekserij leert ons hoeveel de natuur en vrouwelijke waarden ons te bieden hebben.

Susan Smit (1974) is schrijfster en columniste van Happinez. Ze debuteerde in 2001 met Heks en heeft inmiddels achttien succesvolle boeken op haar naam staan, zoals de bestsellers Gisèle, Tropenbruid en De heks van Limbricht. De Wijsheid van de Heks kost € 23. 

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in