Geen film in de competitie, wel bergen charisma en stijl.

Mode- en beautyredacteuren, stylisten, fotografen en PR-mensen waren het er dit jaar aardig over eens. Geen Bright Young Thing, maar veteraan Andie MacDowell was dit jaar de onbetwiste ster van de rode loper van het Filmfestival van Cannes, met haar stralende lach, grijze haar en algehele aanwezigheid.

MacDowell had geen film te promoten, maar is sinds 1986 ambassadeur voor L'Oréal (een belangrijke sponsor van het filmfestival) en heeft 'het gezicht van een merk zijn' zo'n beetje uitgevonden.

Article continues after the ad

Het label kreeg waar voor haar geld, er verschenen heel veel foto's van Andie MacDowell met haar krachtige peper-en-zout look en stijlvolle uitstraling die niets probeerde te verhullen en beeldschoon was.

Haar opvallende grijze haar dankt ze aan de eerste lockdown aan het begin van de coronapandemie. Ze ontdekte dat ze deze natuurlijke look erg mooi vond. Toen ze echter haar managers liet weten dat ze het zo wilde houden, werd haar dat afgeraden. Het zou 'niet het goede moment zijn' om het ouder worden te omarmen.

Tijd voor nieuwe managers, misschien? In Vogue zegt Andie dat 'growing old gracefully' voor vrouwen in Hollywood nog altijd lastig is. "Ik heb er echt onder geleden, dat er altijd maar verwacht werd dat ik er jonger uitzag dan ik ben. Het brak mijn hart dat ik niet mocht omarmen waar ik sta in het leven, terwijl ik het gevoel heb dat ik er precies uitzie zoals ik eruit zou moeten zien."

"Ik heb een goed figuur, ik sport veel. Ik kan mijn kinderen goed bijhouden en heb het gevoel dat ik van waarde ben. En ik wil andere mensen niet het gevoel geven dat ze alleen als ze zich jonger voordoen dan ze zijn, ze zich ook zo zullen voelen. Dat doen we mannen ook niet aan. Het wordt tijd dat we stoppen met dit van vrouwen te verwachten."

MacDowell hield voet bij stuk wat betreft de haarverf en wist haar managers ervan te overtuigen dat dit de beste keuze was. Pruiken dragen voor rollen wil de actrice niet, omdat ze zich een stuk krachtiger voelt nu ze gewoon accepteert dat ze ouder wordt.

"Mijn gezicht werd ouder, maar mijn haar niet," zegt ze. "Het matchte niet meer. Nu heb ik het gevoel dat ik er juist jonger uitzie omdat het allemaal natuurlijker oogt. Ik hoef niks meer te verbergen en ik denk dat ik er een sterk punt mee maak."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in