Bloed, zweet en lunges, héél veel lunges. 

De supermodellen die in de jaren negentig furore maakten zijn nu allemaal in de vijftig en nog volop in de running. Maar goede genen hebben wil niet zeggen dat ze er niet ook de nodige moeite voor moeten doen om er zo fabulous uit te zien, want ook bij hen slaat de overgang uiteraard toe.

Carla Bruni

Zo biechtte Carla Bruni (54) een paar weken geleden op dat ze er geen woorden voor had hoeveel moeite ze moest doen om slank te blijven als vijftiger. "Ik doe elke dag een work-out van twee uur, het is een strikt regiem op een elliptical aangevuld met Pilates en oefeningen aan de barre," zegt ze in Madame Figaro.

Ze liep op de catwalk vol Balmain en werkt mee aan een campagne voor Saint Laurent en was een beetje onwennig: "Ik was oud genoeg om de moeder te zijn van het model dat ik op de set vergezelde." Met enige weemoed denkt ze terug aan de dagen na de zwangerschap van haar dochter in 2011: "Toen heb ik serieus overwogen om gewoon dik te blijven en nieuwe broeken te kopen. Ik vind diëten uitputtend."

Article continues after the ad

Naomi Campbell

Bij Naomi Campbell (52) gaat het ook niet vanzelf, er gaat wel eens een dag 'zonder vast voedsel' voorbij.

En als ze eet? "Ik lunch. Ik eet maar één keer per dag, dus lunch is ook mijn diner. Verder neem ik elke dag een bad van 30 minuten in azijn, koosjer zouten en epsom zout."

Campbell zit vooral voor de gezelligheid aan tafel. Ze vermijdt verder gluten en zuivel en eet biologisch vegetarisch, met dank aan een eigen kok die ook maaltijden voor haar bereid als ze moet reizen: "Ze eet nooit vliegtuigvoedsel," volgens haar kok Sean John. Naomi zegt verder over haar regiem: "Ik word zenuwachtig van de gym, maar ik doe wel regelmatig thuis workouts, zonder zou ik alle spiertoning kwijtraken."

Heidi Klum 

Heidi Klum heeft intermittent fasting omarmt. "Na zessen eet ik niet meer tot het ontbijt van de volgende dag. Alles kook ik zelf, geen take-out. Ik hou van rennen op de loopband, maar ook van op de trampoline springen of hoelahoepen met de kinderen of een stevige wandeling maken met de honden."

"We hebben geluk met een eigen zwembad, daar trek ik baantjes in, dat is wat vriendelijker voor mijn gewrichten dan die loopband. Maar om op deze leeftijd een strak lijf te hebben, komt het toch vooral neer op krachttraining met je eigen lijf. De lunges, de squats. Ik haat ze allemaal. En het lijkt soms wel alsof ik er steeds meer moet doen voor hetzelfde resultaat. Maar mijn lijf is mijn werk, het moet wel worden onderhouden."

En even in twee minuutjes opmaken is er ook niet bij #GlamSquad

Kate Moss

Kate Moss (48) is alles behalve een healthfreak, maar is met de vijftig in zicht toch lid geworden van een sportschool. "Ik ga om de dag een uurtje en de resultaten motiveren me om te blijven gaan," zegt ze.

Kate niet zonder zelfspot over haar nieuwe campagne: 'Ik was altijd al dol op coke.'

Daarnaast is ze aanzienlijk minder alcohol gaan drinken en heeft ze yoga ontdekt, dat doet ze elke dag in de yogastudio in haar kelder waar ze ook een Turks stoombad heeft laten installeren. Eerste Hulp Bij een Opgeblazen Toet? "Vul een schaal met water, ijsblokjes en stukjes komkommer en stop je gezicht erin. Paar minuten erin en eruit en je bent weer fris en fruitig."

Cindy Crawford

Cindy Crawford (56) vindt exercise geestdodend, maar lost dat op door naar een audioboek te luisteren als ze op de loopband of crosstrainer staat.

"Twintig minuten cardio, dan gewichtjes," zegt ze. "Soms ren ik ook gewoon eindeloos de trap op en af. Ik ga wel eens naar paaldansen, de studio houden ze lekker donker zodat je je onmogelijk kunt generen. Het komt neer op drie keer per week een workout van een uur, met altijd old school lunges, squats en biceps curls. En Pilates."

Over haar skincare is ze eerlijk: "Na een zekere leeftijd werken crèmes nog aan de buitenkant van je huid, maar om de elasticiteit te herstellen moet er meer gebeuren. Het enige waar ik op kan rekenen is vitamine-injecties, botox en collageen. Niet verbetert nog vanzelf."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in