Dit is wat een beetje lef en levenservaring voor je looks kan doen.

Normaal gesproken is fashion typisch iets dat door jonkies wordt opgepikt en omarmd. Opvallend is dat de huidige generatie adolescenten en twintigers die belangstelling hebben voor mode massaal geobsedeerd zijn door retrotrends: vooral de Clueless-look uit de jaren negentig is erg populair.

Gaat het om fashion als in 'design, nieuw, opvallend en fabulous', dan moet je bij 50+ vrouwen zoals Helen Mirren zijn. Die kennen zichzelf, weten wat ze willen en zijn niet meer zo bezig met wat anderen van hen vinden. En laten we eerlijk zijn: de overgang maakt zelfs van bedeesde types badass testosteroni's die wat durven #nof*ckjesgiven

Article continues after the ad

Tilda Swinton laat zien hoe fris en krachtig edgy ontwerpen staan.  

Andie MacDowell is chic en stijlvol hip.

Sharon Stone zit in de haute hoek en heeft daar zichtbaar plezier.

En Iris Apfel is de beschermheilige van 50+ and glam. Wat hebben deze powervrouwen nu gemeen? Om te beginnen is er geen beige te bekennen, ze gebruiken allemaal kleur voor een frisse en jeugdige look. In de tweede plaats durven ze aparte volumes te dragen. En in de derde plaats tonen ze niet zozeer mode, maar een heel eigen stijl.

"Vroeger droegen vrouwen vooral wat de buitenwereld hen oplegde," zegt stylist Lien Degol (63) in Het Laatste Nieuws. "Werd je 50? Dan werd een korte rok plots not done, moest er een dure handtas rond je schouder bungelen en mocht je zéker geen decolleté, short of frivole kledij dragen.”

Sarah Jessica Parker in And Just Like That: volop 50+ inspiratie

Dat soort regels is niet langer relevant, maar kan dan echt alles? "Het draait vooral rond doseren," zegt Degol. "Een combinatie van leer, kant en een dierenprint is misschien too much. Iedereen kan trouwens leer dragen. Maar in plaats van een leren minirok, zou ik dan eerder voor een klassieke leren kokerrok gaan, gecombineerd met een strepen T-shirt en witte sneakers bijvoorbeeld."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in