Het Filmfestival van Venetië zet Deneuve in het zonnetje. 

Actrice en icoon Catherine Deneuve (78), eeuwige stijlvolle Grande Dame van de cinema, krijgt op het Filmfestival van Venetië de Venice Golden Lion Lifetime Achievement Award, ook wel bekend als de ere-Leeuw. De 79ste editie van het festival begint op 31 augustus.

“Het is me een groot genoegen om deze prestigieuze prijs te ontvangen op het filmfestival van Venetië, dat ik al lang ken en waar ik van hou sinds Luis Buñuel’s ‘Belle de jour’ de Gouden Leeuw won,” zo zegt Deneuve.

Article continues after the ad

Alberto Barbera, directeur van het festival, heeft het over “een eeuwige diva, een waar icoon van het witte doek, een van de grootste vertolkers in de geschiedenis van de cinema”.

Hij wijst ook op “de artistieke samenwerkingen met enkele van de belangrijkste Europese acteurs en regisseurs: Roger Vadim, Jacques Demy, Luis Buñuel, François Truffaut, Roman Polanski, Marco Ferreri, Marcello Mastroianni en Gérard Depardieu”.

In de loop van haar lange carrière heeft Catherine Deneuve talrijke onderscheidingen gekregen, waaronder twee Césars voor beste actrice (in 1981 voor “Le Dernier Métro” en in 1993 voor Indochine, die ook de Oscar voor beste buitenlandse film won).

In 2002 won ze op het filmfestival van Berlijn een Zilveren Beer voor beste artistieke bijdrage aan Huit femmes van François Ozon.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in