'Mijn trainer kost geld, dus ik kom echt wel opdagen.'

Angela Bassett (62) ziet er fabulous uit en werkt er hard voor. "We zijn de generatie van 'zestig is het nieuwe veertig' of 'zeventig is het nieuwe vijftig'. De grenzen worden steeds verlegd. Maar je moet daar niet over gaan stress, het is vooral een levenshouding. Ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen als mensen roepen: 'Wat zie je er goed uit!' Wat verwachtten ze dan, dat je een wrak bent? Zo aangesproken worden is een champagneprobleem, hoor – dat weet ik. Ik hou het gewoon graag bij."

"Ik ben zeer gedisciplineerd in wat ik eet," zegt ze. "Geen brood, geen zuivel. Mijn leefstijl is 85 procent dieet." De zeldzame keren dat ze brood eet, is het Ezekiel brood, een soort gekiemd graanbrood.

Article continues after the ad

Haar menu wisselt in een week. "Maandag en dinsdag koolhydraten, zoals fruit. Woensdag en donderdag proteïnen en groenten, elke dag groenten, trouwens," zegt Bassett. "Die dagen geen vetten, de laatste drie dagen heel veel gezonde vetten, zoals zalm, amandelboter en olijfolie. En alles biologisch."

Wat betreft lichaamsbeweging: "Vier tot vijf keer per week boek ik een personal trainer," zegt Angela. "Die kost een hoop geld, dus ik kom echt wel opdagen. Ik sport altijd in de ochtend, want ik ken mezelf – als ik het uitstel, wordt het afstel. Mijn work-out quotiënt mindert naarmate de dag vordert. Maar ik sta er niet om vier uur voor op, dat nou ook weer niet. In het begin van de week doe ik vooral cardio, in het midden van de week krachttraining en aan het einde yoga, ademhalingsoefeningen en een massage. Om yoga geef ik niks, ik ga vooral voor de massage."

Als ze niet met haar trainer sport, spreek ze met vriendinnen af. "Laatst hebben we in de Rose Bowl gelopen. Krap vijf kilometer. Het gaat vooral om op komen draven en je aan de afspraak houden. Je moet zeggen: iedereen moet er om kwart over acht zijn. Als ik een echt plan heb, dan ben ik er. Als mijn vriendinnen op me wachten, is dat een stok achter de deur. Ik wil ze niet teleurstellen."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Angela Bassett

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in