© Modern Prairie
© Modern Prairie

Laura uit Kleine Huis op de Prairie is klaar met plastische chirurgie.

Let's spare a thought voor de kindsterren van Hollywood en hun leven als pubers en volwassenen. Melissa Gilbert is zo iemand. Ze stal de harten van velen als Laura Ingalls in Kleine Huis op de Prairie...

...en had het moeilijk toen de serie stopte en Hollywood niet bleek te zitten wachten op de inmiddels jonge vrouw die voor altijd zou worden geassocieerd met het meisje dat in een katoenen jurkje van een heuvel in Minnesota tuimelde.

Article continues after the ad

In haar memoires Back to the Prairie vertelt ze hoe moeilijk ze het vond om haar plek te vinden. "Ik was totaal geobsedeerd door de oppervlakkige normen van Hollywood," zegt Gilbert.

"Ik was ervan overtuigd dat ik er op een bepaalde manier uit moest zien, om erbij te kunnen horen."

Ze gaf zich over aan botox en plastische chirurgie, vooral na haar scheiding van Bruce Boxleitner in 2011, die haar naar eigen zeggen in een typische midlifecrisis deed belanden. "Ik kwam erachter dat single en in de veertig zijn in Los Angeles een heel nieuw niveau aan stress aanboort. Als je dan als actrice op zoek bent naar werk in een industrie die is geobsedeerd door jeugd, heb je geen schijn van kans meer."

Ze zegt dat ze daadwerkelijk Los Angeles achter zich moest laten om ouder te kunnen worden, zonder die eeuwige druk om toch weer een ingreep te ondergaan. "Uiteindelijk schrok ik wakker en dacht ik: 'Waar ben ik mee bezig? Ik zie er niet uit en ik ben niet gelukkig.'

Mijn mindset was: je moet dun blijven, je moet op de juiste plekken worden gezien, de juiste schoenen dragen en in de juiste auto rijden. Dat was er zo ingedrild door krachten om me heen. Maar het zat me nooit lekker."

Na in 2013 te zijn hertrouwd met Tim Busfield besloot het stel de race om de eeuwige jeugd achter zich te laten. Eerst woonden ze op het platteland van Michigan, later verhuisden ze naar de Catskills, waar ze een oude jachthut restaureerden. Haar huidige leven in de natuur lijkt daarmee grappig genoeg een beetje op dat van Laura.

"Ik knipte mijn haar af en stopte met botox en al die dingen," zegt ze. "En ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. Al die jaren was ik druk met me aanpassen aan wat anderen wilden. Nu zit ik eindelijk goed in mijn vel, ik ben dankbaar, opgelucht en zoveel gelukkiger.

Ik vind alle veranderingen geweldig, ik kijk vol belangstelling wat er allemaal gebeurt en leer een heel nieuwe mens kennen. Ik voel me zoveel sterker en ik heb het idee dat ik mijn meningen verdiend heb. Ik weet nu wat ik niet wil van het leven, wat zeker zo belangrijk is dan weten wat je wel wilt."

PS Melissa opende online het Engelstalige forum Modern Prairie, 'waar ouder wordende vrouwen elkaar kunnen empoweren en zichzelf krachtiger kunnen maken door te omarmen wie ze zijn, in plaats van daarvan weg te lopen.'

Gilbert’s boek heet Back to the Prairie: A Home Remade, A Life Rediscovered