Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Stikstofminister Christianne van der Wal laat zich niet van de wijs brengen

Vriend en vijand moeten erkennen: ze spreekt duidelijke taal. Niemand die vooraf heeft beweerd dat Christianne van der Wal (48) als minister van Natuur en Stikstof een makkelijke baan zou hebben. Maar qua boze boeren en een heel ingrijpend beleid zien we op het nieuws toch taferelen die in Nederl...

Stikstofminister Christianne van der Wal laat zich niet van de wijs brengen

Vriend en vijand moeten erkennen: ze spreekt duidelijke taal.

Niemand die vooraf heeft beweerd dat Christianne van der Wal (48) als minister van Natuur en Stikstof een makkelijke baan zou hebben. Maar qua boze boeren en een heel ingrijpend beleid zien we op het nieuws toch taferelen die in Nederland niet vaak voorkomen. Waarbij de persoonlijke aanval niet wordt geschuwd. Niemand zal het prettig vinden om doodsbedreigingen te krijgen en thuis te worden opgewacht door woedende agrariërs op tractors.  

Van der Wal blijft tot nu toe bewonderenswaardig kalm onder de weerstand en de kritiek, die deels zelfs uit haar eigen partij komt. En als je op blote voeten een meute voor je huis te woord staat, de hand schudt en daarna beleefd vraagt of ze willen vertrekken ("Mijn kinderen staan hier binnen te trillen"), dan dwingt dat respect af, ongeacht wat je van de stikstofplannen van het kabinet vindt. 

Politiek commentator Hans Goslinga noemt Van der Wal in Trouw een verademing: "Zij is duidelijk over het doel, standvastig en dwingt aldus tot inhoudelijke discussie – wat thans op zichzelf al winst is.

Het Kamerlid Eppink (JA21) waarschuwde haar dat ze met haar politiek de provinciale verkiezingen in maart 2023 gaat verliezen. Van der Wal antwoordde: "Dat zou betekenen dat ik kijk naar de achterban en naar kiezers in plaats verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die moeten worden gemaakt voor Nederland."

Hoe houdt ze het vol?

Van der Wal wordt door mensen die eerder met haar werkte geprezen om haar standvastigheid. Ze duikt niet weg voor moeilijke boodschappen en benoemt de problemen 'maar achter de schermen zoekt ze de verbinding. En ze probeert de oplossingen te vinden in de ruimte die er nog is om iedereen mee te krijgen,' zegt Frederik Peters, de VVD-fractievoorzitter in de Gelderse Staten, in Trouw. En nu maar hopen dat die ruimte weer ontstaat.

UPDATE 28-06-2022

Je zult deze meute voor je huis hebben. Woordvoerder Van der Wal bevestigt de schokkende beelden: “Boeren zijn door barricade van de politie heen gebroken”, zegt hij. “Er wordt nu opgeschaald.” Minister is zelf in haar pied-à-terre in Den Haag, maar haar gezin is wel thuis."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in