'Mannen, spreek je uit, voor je vrouw, je zusje en je moeder.'

Het is ongekend hoeveel seksistische opmerkingen er over D66-leider Sigrid Kaag online staan. Ze is helemaal klaar met alle haatreacties die ze krijgt, puur en alleen omdat ze vrouw is. In een (online)speech reageerde ze er vanmiddag op.

Article continues after the ad

"Het wordt vrouwen moeilijker gemaakt zich uit te spreken in het publieke debat. Wie zijn mond opendoet, krijgt een stortvloed van haat terug, met name van de anonieme toetsenbordridders op Twitter."

Volgens Kaag is gelijkheid van alle Nederlanders 'een streven en nog geen realiteit'. Ze wil daarbij ook de hulp van mannen: "Ik daag alle vaders, kleinzonen, broers, opa’s, zwagers en zonen uit: spreek je uit tegen seksisme. Trek een streep voor je vriendin, voor je zusje, voor je moeder, voor je vrouw en voor je oma."

Kaag wil zich vooral inzetten voor anderen, zegt ze. "Hier spreekt geen slachtoffer. Hier spreekt iemand die zich verzet."

Naast een boodschap voor mannen richt ze zich ook tot vrouwen en meisjes die haar verhaal horen: "Laat je niet klein maken. Droom groot. Sta op. Ontdek wie je bent, wat je kan en wat je wilt zijn. Heb lef en grijp je kansen. Hou nooit je mond. Laat je stem klinken."

Vrijwel alle politica krijgen in de aanloop naar de verkiezingen veel seksistisch commentaar en ook zij laten steeds vaker hun onvrede hierover merken.

Fotos (c) D66, Nouveau / DPG Media

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in