Haar doel: meer vrijheid voor moslima's en andere vrouwen creëren.

Of ze nu worden gedreven door een missie of bezieling, sommige vrouwen zetten zich onvermoeibaar in voor het geluk van anderen. Portret van een bevlogen doorzetter.  

Article continues after the ad

Shirin Musa trouwde uit vrije wil, maar toen ze wilde scheiden, kon dat niet. Nu zet ze zich in voor de bestrijding van ongewenste gevolgen van het islamitische huwelijk en het bevorderen van de vrijheid van vrouwen.

Zoals wel vaker gebeurt, was de oprichting van stich­ting Femmes for Freedom het gevolg van Shirin Musa’s persoonlijke ervaringen. Toen zij van haar Pakistaanse man wilde scheiden, lukte dat niet doordat haar huwelijk, behalve voor de Nederlandse burgerlijke stand, gesloten was door een imam.

Na de bruiloft ontpopte haar echtgenoot zich als een heel andere man...

Het was een islamitisch huwelijk, en daar kwam je tot voor kort niet vanaf als de echtgenoot niet mee­werkte. En dat was bij Shirin het geval. Haar goed opgeleide man, met wie ze op haar 27ste uit vrije wil was getrouwd, ontpopte zich na de bruiloft tot een heel andere man.

‘Ik dacht dat ik de man van mijn dromen gevonden had. Net als ik van Pakistaanse komaf, heel slim, goed opgeleid, met moderne opvattingen. Maar ik kende hem helemaal niet; wij hadden niet samengewoond, ik was zelfs nooit met hem op vakantie geweest, ik ging dat huwelijk volstrekt naïef in.

'Hij heeft me een paar jaar onderdrukt en ik, toch een goed opgeleide, zelf­bewuste vrouw, heb dat laten gebeuren'

Ineens bleek hij heel traditioneel en zeer dominant. Hij heeft me een paar jaar onderdrukt en ik, toch een goed opgeleide, zelf­bewuste vrouw, heb dat laten gebeuren. Hij mishan­delde me vooral psychisch. Van een klap krijg je een blauwe plek, die geneest, maar stelselmatige, geestelijke mishandeling maakt je kapot.

Uit die tijd stamt mijn astma. Ik was bang voor hem, omdat hij me in zijn macht had. Het heeft uiteindelijk zo’n vier jaar geduurd om me los te maken uit die huwe­lijkse gevangenschap, zoals ik het ben gaan noemen. Het voelt nu als een verre, nare droom, die godzij­dank achter de rug is.’

Alle vrouwen hebben recht op vrijheid en zelfstandigheid

Kort daarna, in 2011, begon Shirin Femmes for Freedom, inmiddels een bekende stichting met vijf betaalde krachten waarvan zij directeur is. Het is geen hulpinstelling, hoewel wanhopige moslima’s die er aankloppen met hun scheidingsperikelen wel de weg gewezen wordt.

Het is vooral een organisa­tie die zich bezighoudt met het beïnvloeden van de politiek, zowel nationaal als internationaal. Het doel is het tegengaan van alle vormen van huwelijkse onvrijheid en het bevorderen van vrijheid en zelf­standigheid van vrouwen op elk terrein in alle Europese landen.

Als de politie weer eens tegen haar zegt: ‘U moet goed op uzelf letten, mevrouw Musa,’ weet ze hoe laat het is

Ze houdt heel erg van haar werk, ook al brengt dat weleens nare en onveilige situaties mee: bedreigin­gen van boze mannen, soms rechtszaken en heel veel verbale modder op de sociale media. Als de politie weer eens tegen haar zegt: ‘U moet goed op uzelf letten, mevrouw Musa,’ weet ze hoe laat het is.

Ze heeft 06-nummers van de recherche en van veiligheidsmensen in haar telefoon, maar heeft gelukkig nog nooit hoeven onderduiken. ‘Als ik me onveilig voel, vermom ik me, dan herkent niemand me,’ zegt ze opgewekt. Aan stoppen denkt ze nooit, daarvoor is haar werk te belangrijk.

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in