Koning Willem-Alexander zal haar waarschijnlijk volgende maand al inzweren.

Shefali Razdan Duggal (50) heeft zich jaren ingezet om fondsen te werven voor Democratische presidentskandidaten. Zo hielp ze huidig vice-president Kamala Harris eerder bij een campagne in Californië.

Daarvoor is ze, naar goed Amerikaans gebruik, nu beloond met een ambassadeurschap: ze wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Daarmee vertegenwoordigt ze de regering-Biden in ons land.

Article continues after the ad

Razdan Duggal, moeder van twee studerende kinderen en getrouwd met een topman van een investeringsfonds, is geboren in een voor Hindoes heilige stad in het noorden van India. Haar ouders komen uit het Indiase deel van de betwiste regio Kasjmir, en spraken ook in de VS Kasjmiri met hun kinderen.

"Ik ben heel trots op mijn wortels in Kasjmir," zei Razdan eens tegen Shehjar, een onlinemagazine over de streek. "Het grootste deel van mijn familie is nog steeds stevig verankerd in de Kasjmiricultuur, zowel hier als in India."

Moeder, beschreef ze eerder, had twee banen om het hoofd boven water te houden

Toen ze 2 jaar was verhuisde ze met haar moeder naar Pittsburgh, een industriestad in het Amerikaanse Pennsylvania. Haar vader was vooruit gereisd en had er een baan gevonden als vertaler Russisch, een taal die hij vloeiend sprak. Na de scheiding van haar ouders deelde ze een slaapkamer met haar moeder in een klein appartement. Moeder, beschreef ze eerder, had twee banen om het hoofd boven water te houden.

'Als je met haar praat of als je een sms van haar krijgt, is het als zonneschijn en regenbogen'

Marla Lisman, een oud-klasgenoot, is bijzonder te spreken over de aanstaande ambassadeur. Nederland mag zich gelukkig prijzen, zegt ze. "Razdan Duggal is als een lichtstraal. Als je met haar praat of als je een sms van haar krijgt, is het als zonneschijn en regenbogen." Haar levensfilosofie stond onder Razdan Duggals gestolen e-mails: ‘Het glas is altijd vol’. Ze ondertekent met ‘veel knuffels, veel liefde, oneindig licht en een overvloed aan positieve energie’.

Foto (c) ANP, Getty Images, bron Het Parool

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in