Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sharon Stone: 'Ik ben de laatste nog levende filmster'

De actrice klapt stevig uit de school over álles. 'The Beauty of Living Twice’, zo heet de biografie van Sharon Stone (63), waarin ze vertelt over vele traumatische ervaringen uit haar verleden. Het is niet mis, wat ze heeft meegemaakt: misbruik door haar grootvader, drie miskramen (waarvan een m...

Sharon Stone: 'Ik ben de laatste nog levende filmster'

De actrice klapt stevig uit de school over álles.

'The Beauty of Living Twice’, zo heet de biografie van Sharon Stone (63), waarin ze vertelt over vele traumatische ervaringen uit haar verleden.

Het is niet mis, wat ze heeft meegemaakt: misbruik door haar grootvader, drie miskramen (waarvan een met vijf maanden), relatieperikelen en seksisme in Hollywood.

Over het misbruik

Haar opa Clarence Lawson misbruikte niet alleen Sharon, maar vergreep zich ook aan haar jongere zus Kelly, daarbij zijn geholpen door zijn vrouw. Zij sloot de meisjes met haar echtgenoot op in een kamer toen ze nog slechts kleuters waren.

Lawson overleed toen Stone 14 jaar oud was. Tijdens de uitvaart porde ze hem in zijn opgebaarde lichaam. "Ik wilde zeker weten dat hij dood was en deze nachtmerrie voorbij was," zegt ze. "Kelly was toen 11, maar ze begreep me meteen."

Uiteindelijk overleed Lawson toen de Amerikaanse 14 jaar oud was. Tijdens de uitvaart porde ze hem in zijn opgebaarde lichaam. "Ik wilde zeker weten dat hij dood was en deze nachtmerrie voorbij was. Kelly was toen 11, maar ze begreep me meteen."

Op het randje van de dood

Keerpunt in haar leven was de hersenbloeding die haar bijna het leven kostte. "Het was zo stil in de kamer. Als het zo stil is en als niemand zich aan het haasten is om je te helpen, dan weet je hoe ernstig het is en dat de dood niet meer ver weg is."

Ze onderging een complexe operatie die zeven uur duurde en waar ze lang van moest herstellen. Het werk droogde op en in een vechtscheiding verloor ze de voogdij over haar oudste zoon Roan.

Hollywood is hard

"Hoe mensen me toen behandeld hebben, zal ik nooit meer vergeten," zegt ze. "Mensen hadden niet door hoe gevaarlijk een beroerte kan zijn voor een vrouw en wat er allemaal nodig is om weer op de been te komen."

'Zij is gestorven en ik kreeg een beroerte. En plots was iedereen ons vergeten'

Van enige sisterhood in de filmindustrie was geen sprake. "Ik was alles kwijt. Ik moest de hypotheek van mijn huis oversluiten en ik was mijn plaats in de filmwereld kwijt. Ze vergelijkt ze haar situatie met die van de overleden prinses Diana. "We waren beide ontzettend beroemd. Zij is gestorven en ik kreeg een beroerte. En plots was iedereen ons vergeten."

Ongevraagd een grotere cupmaat

Stone moest in 2001 onder het mes om enkele goedaardige tumoren te laten verwijderen. Nadat de gezwellen, die volgens de actrice ‘groter waren dan haar eigen borsten’, weggenomen waren, onderging Sharon Stone nog een borstreconstructie.

Toen ze na de operatie wakker werd, werd al snel duidelijk dat er iets niet klopte. De chirurg die de operatie uitvoerde had haar zonder overleg veel grotere borsten gegeven “Hij heeft mijn lichaam zonder mijn toestemming veranderd. Simpelweg omdat hij vond dat een grotere cupmaat beter bij mijn lichaam paste.”

Basic Instinct

Van opnamen van Basic Instinct was al bekend dat regisseur Paul Verhoeven haar zou hebben misleid over de sliploze scène (iets wat hij overigens ontkend).

Nieuw is dat een producer haar vroeg seks te hebben met haar co-star, vermoedelijk Michael Douglas. “Hij liep heen en weer door zijn kantoor en ondertussen legde hij mij uit waarom ik seks zou moeten hebben met een tegenspeler. Zodat we een chemie konden opbouwen.”

Diva tot het einde

Inmiddels gaat het qua werk weer wat beter met Stone, die vooral indruk maakte met haar rol in de tv-serie Ratched en zelfs in haar luwe jaren nog de show stal als over the top persoonlijkheid die eigenlijk beter past in het Hollywood van weleer.

Ook privé staan de zaken er rooskleuriger voor. Roan (20) en zij zijn inmiddels herenigd, ze wonen samen met Laird (15) en Quinn (14).

"Ik voel mij gezegend en ik ben blij met het leven dat ik heb," zegt Stone. "Dit boek zal voor commotie zorgen, maar het moest gezegd worden. Ik heb geleerd om het meest onvergeeflijke te vergeven door bijna te sterven, door te leven en door de 'laatste filmster die nog in leven is' te zijn.”

The Beauty of Living Twice kost 23 euro

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in