En graag een standbeeld voor Entgen Luijten.

Susan Smits nieuwe roman De heks van Limbricht is een eerbetoon aan een 'lastige vrouw', die louter om haar scherpe tong en op basis van kwaadsprekerij en leugens werd gearresteerd.

Het betreft Entgen Luijten, de laatste vermeende heks, die in 1674 in Nederland gevangen werd genomen. Volgens Smit verdient Engten, destijds al ver in de zeventig was, een standbeeld: "Ze weigerde te bekennen wat ze niet op haar geweten had."

Article continues after the ad

"In onze tijd en plaats in de wereld zou je bijna vergeten dat het voor een vrouw ooit gevaarlijk was om je te ontplooien en een dwarse kijk op de zaken te verkondigen," volgens Susan in de nieuwe Nouveau. "En toch is er een restje van die onveilig­heid in ons onderbewustzijn blijven hangen dat onze kracht en moed kan ondermijnen."

"Ik noem het 'brandstapelangst'. Het is tijd om daarmee af te rekenen en de heks in onszelf vrij te laten. Niet de toverkol die de sprookjes en stereotypen ons opdringen, maar de rebelse, autonome vrouw. Koester je scherpe tong, kritische geest, vurige sek­sualiteit en daadkracht. Laat je geen defi­nities van goed en slecht meer aanpraten die je niet zelf hebt doorvoeld. Laat je niet langer grenzen opleggen die niet kloppen voor jou. Laat woede toe, wees opstandig en onaangepast als daar aanleiding voor is."

Verder lezen?

Het hele essay van Susan Smit vind je in de nieuwe Nouveau  die nu in de winkel ligt. Online bestellen kan ook, dan wordt het nummer gewoon naar je opgestuurd.

De heks van Limbricht kost 22 euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in