De bestsellerauteur voelt zich verlost 'van belachelijke schoonheidsidealen.'

In haar nieuwe roman Het weekend maakt de Australische bestsellerauteur Charlotte Wood (56) korte metten met clichés over vrouwen en ouder worden. "Waarom wordt er met zoveel afschuw gekeken naar ouder­dom?" zegt ze in De Morgen. "Ik zou nooit opnieuw jong willen zijn."

Het pijnlijk geestige en bloedeerlijke Het Weekend ('Iedereen wil lang leven maar niemand wil oud zijn') gaat over Jude, Adele en Wendy, drie vriendinnen 'op leeftijd' die samen het vakantiehuis van hun overleden vriendin Sylvie opruimen. Waarbij al snel blijkt dat het leven niet stopt op middelbare leeftijd.

Na Ontregeld, waarmee ze net voor #MeToo een bestseller had die dankzij die beweging nóg vaker over de toonbank ging, heeft Wood met Het Weekend weer een hit, die iedereen van vijftigen meer zal aanspreken.

Article continues after the ad

'Ik was als twintiger een stuk minder gelukkig dan nu'

"Ik snap niet waarom er met zoveel afschuw gekeken wordt naar ouder worden," zegt Wood. "Ik ben zelf halverwege de vijftig en zou nooit opnieuw jong willen zijn. Ik was als twintiger een stuk minder gelukkig dan nu. Ik had geen benul van wat ik met mijn ­leven moest aan­vangen.

“Het klopt gewoon niet dat het vreselijk is om oud te zijn terwijl jeugdigheid de hemel op aarde is. Ouder worden is noch fantastisch, noch verschrikkelijk. Die periode is even variabel als elke andere tijd van je leven.”

'Ik vind dat ik als vijftiger seksueel vrijer ben dan ooit tevoren'

Zelf omarmt ze de middelbare leeftijd in ieder geval volmondig: "Ik vind dat ik als vijftiger seksueel vrijer ben dan ooit tevoren: je bent verlost van voorbehoedsmiddelen én van allerlei belachelijke schoonheidsidealen."

Nog lang niet klaar 

Wat haar personages typeert is dat ze nog lang niet klaar zijn met het leven en hun carrières. "Ik zie dat om me heen bij veel vrouwen van die leeftijd," zegt Charlotte. "Ze ­hebben moeten vechten voor de gelijke rechten en kansen die in wetten werden gegoten toen ik jong was. Wij hebben met z’n allen de vruchten kunnen plukken van hun gevecht, terwijl zij doorheen heel hun loopbaan achterstand zijn blijven ervaren ten opzichte van mannen. Velen hebben niet de kans gehad om te behalen wat ze hadden kunnen doen als ze mannen waren geweest. Ze gaan dus ook niet zomaar opzij voor jongere ­vrouwen."

Charlotte Wood – Het Weekend € 22

Foto (c) Charlotte Wood 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in