'Ik moest bewijzen dat ik een capabele ouder was.'

Normaal gesproken is Sandra Bullock (57) een oester waar het haar gezin, maar in Red Table Talk was ze opeens reuze spraakzaam over Louis (11), Laila (8) en haar levenspartner Bryan Randall, die ze omschrijft als 'een heel geduldige man' en 'een heilige': "Hij is geëvolueerd op een niveau dat niet menselijk is."

Hoewel de fotograaf en Sandra nog niet zolang wat hadden toen de adoptie van Laila in 2015 rondkwam, ontpopte Bryan zich meteen als vaderfiguur.

Article continues after the ad

"Zijn hele leven kwam op losse schroeven te staan door mij," zegt Sandra die met hem te doen had omdat hij zo in de spotlights kwam te staan toen hun relatie bekend werd. "Hij was zo happy, maar ook zo bang. Ik ben een bulldozer, mijn leven lag op koers. En hij was een mooi mens dat niets te maken wilde hebben met mijn leven, maar wel de juiste mens was om er deel van uit te maken."

Bryan, Sandra en Louis in 2016

"Hij is het voorbeeld dat ik voor mijn kinderen wilde hebben," zegt ze. "Ik ben het niet altijd met hem eens en hij is het ook niet altijd eens met mij, maar hij is een goed voorbeeld, zelfs als we niet op één lijn zitten. De kinderen kunnen van hem leren, hij is de juiste ouder om op deze positie te zitten."

Sandra kreeg het nieuws over de definitieve adoptie van haar beide kinderen toen ze in haar huis in Jackson Hole, Wyoming was, waar haar moeder Helga begraven ligt.

Sandra met haar ouders in 1998

"Dat maakt me echt emotioneel, want ik twijfel er geen seconden aan dat mijn moeder deze kinderen bij mij heeft gebracht. Ik wist dat ik moeder zou worden, ik wist dat ik geen jonge moeder zou zijn," aldus Sandra, die zich vooral aan haar werk wijdde voordat ze besloot te adopteren. "Mijn werk was alles wat ik had. Dat bood me vreugde. Ik zat op een vliegwiel, maar het is moeilijk als de maatschappij in je nek hijgt en zeg: 'Je moet het moederschap zó doen.'"

Sandra en Louis in 2011

Sandra adopteerde Louis in 2010. "Hij kwam in mijn leven toen hij tien dagen oud was en in mijn armen werd gelegd. Ik wist het meteen en ik heb het ook gezegd: ' Dit is mijn pad.'"

Laila was eerst haar pleegdochter voor de adoptie rondkwam. Dat proces omschrijft Bullock als "zo'n beetje uit haar lichaam treden. Het is een systeem en mensen weten dat niet omdat het moeilijk is erover te praten. Het gaat diep en het is zwaar. Toen ik het zelf voor de eerste keer meemaakte, moest ik bewijzen dat ik een capabele ouder bent. Je zit in een kooi en je wordt beoordeeld."

Ze zegt dat ze het halverwege bijna op wilde geven, maar toch doorzetten en een training volgde hoe ze voor Laila moest zorgen, die nog getriggerd kan worden door eerdere traumatische ervaringen.

"In die tijd vond ik het moeilijk om wat afstand te nemen en me niet gekwetst te voelen, want het enige wat ik wilde was van haar houden. Maar weet je wat het is? Op dat soort momenten is liefde gewoon niet genoeg."

Sandra en haar gezin in 2017

Het duurde anderhalf, twee jaar voor Laila haar comfortzone vond. "Wie ze is, is boven komen drijven tussen alle triggers en angsten."

Het moederschap is nogal een openbaring voor haar geweest, vooral waar het racisme betreft en hoe de maatschappij haar twee Afro-Amerikaanse kinderen ziet.

'Ik laat het hem verwerken. Hij weet hoe de wereld in elkaar zit'

"Ik praat er al over met Lou sinds hij zes is," zegt ze. "En ik laat hem alles zien, ik laat hem alles zien wat er op tv over langskomt. Ik laat het hem verwerken. Hij weet hoe de wereld in elkaar zit. Hij weet hoe wreed die kan zijn en hoe onrechtvaardig. En daar komt Laila nu ook achter. Ik leer ook van hen. Ze vertellen me wat ik moet weten. Ik dacht dat alles wel wist en woke was, maar guess what? Dat was ik niet."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in