Zó onderhoudt levensgenieter Sacha een fit Body & Mind.

Een gezonde geest gedijt in een fit lichaam, maar hoe krijg je dat voor elkaar? We vroegen het fotograaf Sacha de Boer (54) die naar eigen zeggen energie krijgt van de buitenlucht, van koken en tegenwoordig ook van roeien. Stress bekijkt ze nuchter: ‘Relativeren helpt je om zorgen te overzien.’

Article continues after the ad

‘Maximaal eenmaal per jaar ga ik me te buiten aan poffertjes met roomboter’

Als ik buiten ben. Ik ben dol op wandelen in het bos. Fietsen is ook fijn, en hardlopen. Sinds een halfjaar doe ik ook aan roeien. Ik zit met vier mensen plus een stuurman in een mooie houten boot. Het is de combinatie van techniek en houding die maakt dat je alles om je heen vergeet. Je handen moet je op de juiste hoogte houden, de roeibladen moeten in de juiste positie staan en je roeibeweging moet precies passen bij het ritme van de anderen. Ondertussen glijd je over de prachtige Amstel. Per ongeluk ben ik in een gevorderdengroep terechtgekomen, met ook nog eens alleen maar mannen, dus ik moet extra mijn best doen. Het is steeds weer jammer als de training voorbij is.

Ik huur ook graag een kajak, zoals afgelopen zomer in Friesland, waar ik door het prachtige natuurgebied De Alde Feanen gepeddeld heb. Genieten.’

HOE KIJK JE NAAR JE EIGEN LICHAAM?

‘Ik wil me vooral lekker voelen in mijn lichaam. Al jaren mag er, net zoals bij veel vrouwen, vijf kilo af. Maar echt heel veel moeite doe ik daar niet voor. Ik hou van lekker eten. Maar het moet wel gezond zijn. Niet dat ik alleen maar wortels of sla eet, maar ik mijd koolhydraten. En ik eet nooit uit pakjes, blikjes of potjes.

Omdat het niet gezond is, maar vooral ook omdat ik het niet lekker vind. We eten thuis dus veel verse groenten. Koken doen we allebei, net wie er tijd of zin in heeft. Ik vind koken echt geweldig! En het is nog ontspannend ook. Ik improviseer graag, wel of niet met een recept, verzin er van alles bij. Niet voor niets heb ik al vier kookboeken gefotografeerd.’

HEB JE GUILTY PLEASURES?

‘Maximaal eens per jaar ga ik me te buiten aan poffertjes met veel roomboter en een berg poedersuiker. En af en toe bak ik een bananenbrood, ook zo heerlijk. Als er vrienden en kinderen zijn, serveer ik nog wel eens nacho’s, met een grote klont sour cream, jalapeños, gesmolten kaas en guacamole. Zelfgemaakt, dat dan weer wel.’

HOE GA JE OM MET ZORGEN OF STRESS?

‘Ik denk doel- en oplossingsgericht. Soms zelfs iets té, ook voor anderen. Af en toe moet je gewoon luisteren en niet direct met een plan van aanpak komen. Ik hou zelf niet van zwelgen in problemen.

Een aantal zorgen is trouwens relatief. Dat heb ik maar weer eens gemerkt het afgelopen jaar, tijdens het maken van mijn boek 75 Jaar vrijheid in beeld. Daarvoor heb ik mensen gefotografeerd en geïnterviewd over hun oorlogsherinneringen. Een man, Max Wolff, kreeg als veertienjarige te horen dat hij, zijn ouders en zusjes een uur hadden om hun bezittingen te pakken, omdat de SS het huis als hoofdkwartier had opgeëist. Zijn twee zusjes en zijn zwager zijn in een concentratiekamp vermoord. Max en zijn ouders overleefden de oorlog door steeds opnieuw onder te duiken. Dan denk ik: wat hebben wij nu eigenlijk te klagen?’

WAAR VERHEUG JE JE OP?

‘De vrijheid. Zodra het kan, weer uit eten gaan, feestjes met vrienden. Waar we dan nog meer van gaan genieten dan eerst.

Want daar was dat jaartje contemplatie wel weer goed voor, beseffen wat er werkelijk belangrijk is: je gezondheid, de mensen van wie je houdt en je realiseren wat echt goed contact hebben betekent.’

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) DPG Media / Nouveau 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in