In haar nieuwste boek pakt ze cynisme en zuurheid pakkend aan.

Amerikaanse Ruby Wax (68) ken je van haar Britse comedy's en onvergetelijke tv-interviews met grote Hollywoodnamen die ze luidruchtig en schaamteloos het hemd van het lijf vroeg, tot in de slaapkamer toe.

Achter de lach en de genadeloze snelle grappen zat een vrouw die kampte met depressies, waar ze al even pijnlijk eerlijk over was. In 2013 studeerde ze aan de Universiteit van Oxford af met een master in mindfulness based cognitive therapy. Tegenwoordig werkt Ruby met mensen met psychiatrische stoornissen: "Ze weten dat ik ook ziek ben geweest en ze houden van me. En ik pak het wetenschappelijk aan, ik doe niet aan nonsens."

Article continues after the ad

Daarnaast geeft ze TED Talks en trainingen in leiderschap en communicatie voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wax schreef meerdere bestsellers over mentale gezondheid. Haar nieuwste boek heet En dan nu het goede nieuws... Het is een vriendelijke handleiding hoe niet weg te zakken in cynisme en zuurheid, met een optimistische ondertoon.

Aan de hand van praktische lessen geeft Ruby je de mogelijkheid om positieve verandering te creëren en voorziet ze je van tools voor een betere geestelijke gezondheid en een beter welzijn. Ze werkte er drie jaar aan en sprak met mensen die het voortouw nemen in de nieuwste innovaties en zich inzetten voor een betere toekomst voor de mensheid.

‘Hoeveel mensen zijn er al dood?’ Ik ken dat beest. Je kunt verslaafd raken aan de horror'

"We blijven dieren, hè," zegt Wax in The Sunday Times. "Als we horen hoeveel mensen er aan corona gestorven zijn, wil het reptielendeel van ons brein méér slachtoffers. Het water komt ons in de mond: ‘Hoeveel mensen zijn er al dood?’ Ik ken dat beest. Je kunt verslaafd raken aan de horror. Dan houdt ook iedereen van je, omdat je je horrorverhalen kunt delen. Niemand raakt verslaafd aan boerenkool, neem dat van mij aan. Maar het interessante is dan weer dat je je aandacht kunt sturen. Dus dacht ik: laten we op zoek gaan naar vernieuwers die de wereld beter willen maken."

Foto's (c) Getty images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in