Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Roberta Metsola is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

Horen we daar weer een glazen plafond aan diggelen gaan? Roberta Metsola (43) is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Zij is de derde vrouw in die functie en de jongste parlementsvoorzitter ooit. De Maltese christendemocrate volgt de Italiaanse sociaaldemocraat David Sa...

Roberta Metsola is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

Horen we daar weer een glazen plafond aan diggelen gaan?

Roberta Metsola (43) is sinds gisteren de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Zij is de derde vrouw in die functie en de jongste parlementsvoorzitter ooit.

De Maltese christendemocrate volgt de Italiaanse sociaaldemocraat David Sassoli op, die vorige week overleed. Ze was al eerste vicevoorzitter.

Metsola is een feministe bij uitstek. Bovendien is ze groot voorvechter van lhbti-rechten. "Ze probeert erg om meisjes en vrouwen te empoweren, het is echt wel een feministe", zegt Europees parlementslid Cindy Fransen (CD&V) daarover. "Ze heeft niet zitten wachten op quota", reageert collega-parlementslid Assita Kanko (N-VA). "Metsola is een vrouw die haar plaats heeft veroverd in een machocultuur." 

Metsola, eerder actief als advocate en in de Europese buitenlandse dienst, staat op Malta bekend als recht door zee en compromisloos in corruptiebestrijding. Een minpuntje voor progressief denkenden is haar uitgesproken anti-abortushouding.